Érezte az elmúlást, ma már társa is van

2018.12.06. 17:34

Csak a kutya élte túl a szörnyű balesetet

A nagy erejű ütközés az ülés háttámlájának préselte a kuvaszt, de a fiatal szukának, kisebbfajta csodaként, az ijedtségen kívül semmi baja nem esett. A két gazdi, a házaspár viszont mozdulatlanul feküdt az autóban és nem mutatott életjelt. A kuvasz azonnal érzékelte a drámai változást és keservesen felvonyított. Még remegett, amikor a paksi balesethez érkezett mentőcsapat kiemelte az autóból.

Szeri Árpád

Azt már nem tudhatjuk meg, hogy mi okozta a tragédiát. A Budapestről érkezett házaspár nagy örömmel vette át Pécsett a másfél éves, fehér bundájú ebet. A kutya korábban láncon élt egy idős embernél, aki lemondott róla. Azonnali és megnyugtató megoldásra volt szükség. A Kuvasz és Mi Alapítvány képviselői biztosak lehettek abban, hogy az állat jó helyre kerül. A fővárosi jelentkezők ugyanis már régóta kerestek éppen egy ilyen, fiatal kuvasz szukát, nagy kertjükbe, az idős akita mellé. Kapóra jött a lehetőség a baranyai székhelyen... Ám a visszaúton, az M6-oson, a házaspár utolsó útján, minden tervezgetést keresztülhúzott a kérlelhetetlen végzet.

A megrázó baleset egyetlen túlélője, a szerencsés kuvasz a Szekszárdi Kutyamenhelyre került. Fiáth Szilvia intézményvezető elmondásából tudjuk, hogy a halál torkából megmenekült négylábú a vártnál sokkal jobb állapotban érkezett a gondozó csapathoz. Nem sérült meg, nem mutatott sokkos állapotot, kedves volt és könnyen kezelhető. A nyugtató simogatást hálásan fogadta, akárcsak az ételt, a vizet, a karantén kennelt, a fekhelyet a meleg paplannal.

Eközben Vajó Zoltán, A Kuvasz és Mi Alapítvány vezetője értesült a lesújtó hírről. Megrendülve vette tudomásul, hogy a nemrég még Pécsett időző, vele egyeztető, rokonszenves fővárosi házaspár mindkét tagja életét vesztette... Őszinte részvétét nyilvánította az elhunytak családjának.

Ugyanakkor felvette a kapcsolatot Fiáth Szilviával és segítséget ígért: rövid időn belül igyekszik új gazdát találni a szegény párának. Megtartotta szavát, a következő napon már kedvező hírrel jelentkezett. Egy megbízható, lelkiismeretes házaspár késznek bizonyult a kuvasz lány örökbe fogadására.

Fiáth Szilvia az ilyenkor szokásos telefonbeszélgetés, információcsere és fényképváltás után megállapodott a házaspárral. A férj–feleség szabadságot vett ki és eljött Szekszárdra a kutyáért. A kedves és szeretetre méltó állat nem okozott csalódást, egy rövid séta után a házaspár számára nem volt kétséges a döntés. Panni – mert ezt a nevet kapta az új gazdáktól – visszatért közel oda, ahonnan elindult, azaz egy Pécs melletti kistelepülésre. A menhely vezetője nem titkolta, hogy munkatársaival együtt könnyes szemmel búcsúzott a kuvasztól. Hosszú, boldog együtt töltött éveket kívántak a gazdiknak, és azt, hogy Panni sok szép és feledhetetlen pillanattal ajándékozza meg őket.

A házaspár és az eb rendben hazaérkezett. Panninak különleges meglepetésben volt része, mert a gazdik otthonában egy fellelkesülten csaholó, fiú kuvasszal találkozott. Azonnal megkezdődött az ismerkedés. Egy óra elteltével már felszabadultan szaladgált és játszott kutyatársával, a gazdik örömteli és meghatott figyelmétől kísérve.

Állat az autóban, biztonságosan

Ha kutya – avagy bármilyen más házi kedvenc van – az autóban, mindig fokozott figyelemmel kell vezetni. Aki idegen ebet szállít, a kocsi hátsó részét rács, vagy kötélből sodrott határoló elemmel válassza el a sofőrtől. A kutyát célszerű legalább óránként megmozgatni egy parkolóban. Kistestű állatok esetében jó szolgálatot tesz egy hordtáska, vagy műanyag doboz. Az így szállított kutyát le lehet tenni a gépjármű padlójára, de lehet rögzíteni övvel valamelyik üléshez is. Fiáth Szilvia elmondta, hogy miután gyakran visznek kutyákat, macskákat állatorvoshoz, mindig van náluk szállítódoboz. Az autós utazáshoz hozzászokott, nagyobb testű házi kedvencet erre a célra rendszeresített hámmal is el lehet látni. Ehhez a hámhoz csatlakoztatható a biztonsági öv-csattal rendelkező póráz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában