Veled is törődünk

2018.04.20. 20:00

Egyformán becses és értékes mindenki

Épek, fogyatékkal élők és betegek ünnepelték együtt az esélyegyenlőség napját a Veled is törődünk Egyesület meghívására, a Csengey Dénes Kulturális Központban. A kulturális műsor mellett kihirdették az egyesület rajzpályázatának eredményét is.

Vida Tünde

Két évvel ezelőtt rendezett először fogyatékossági világnapot Pakson a Veled is törődünk Egyesület (VITE). Erről olyan pozitív visszacsatolásokat kaptak mind az érintettek, mind a város önkormányzata részéről, ami ösztönözte őket a hagyomány folytatására. Ahogy az elnök, Kávási Brigitta, örömmel tájékoztatott, idén megragadtak egy lehetőséget a Paksi Református Egyházközséggel és részt vettek egy pályázaton, sikerrel. Ennek eredményeként az egyesület hagyományos rendezvényeit is beágyazza egy komplex programsorozatba, de újakat is szervez konzorciumi partnerével közösen. Ilyen volt az esélyegyenlőségi nap, ahol Lenkey István református lelkész így fogalmazott: mindenkinek kijár a figyelem és tisztelet, mert valamennyien egyformán értékesek és becsesek vagyunk. Ebben a szellemben született a mai rendezvény.

Az esemény megnyitóján, amelyre a paksi intézmények, iskolák, illetve hasonló területen dolgozó szervezetek is meghívást kaptak, Kávási Brigitta hangsúlyozta, hogy egyesületük tevékenységében kiemelkedő szerepet szán a fogyatékkal élő embereket érintő társadalmi problémák kiküszöbölésére. – Az esélyegyenlőség megteremtése nem kegy, vagy különös jóindulat gyakorlása a rászorulók felé, hanem alapvető kötelességünk és felelősségünk, ezért tölt el örömmel a mai nap, mert sokan fognak össze azért, hogy jobb legyen azoknak, akik éhezik és szomjazzák odafigyelésünket, kérik segítségünket – mondta köszöntőjében Szabó Péter polgármester.

Ezt követően először a Gazdag Erzsi Általános Iskola énekkara lépett színpadra, majd a Kereszt utcai fogyatékos nappali ellátó tagjai és a Főnix Táncstúdió közös bemutatót tartott. A Gördülő Tánccsoport vidám, interaktív előadását igazán élvezte a közönség, és hálás szívvel fogadták Barabás Éva televíziós szerkesztő-műsorvezetőt, aki a ’90-es években a Paksi Televízió munkatársa volt. Éva szeretettel, hozzáértéssel szólította meg a fogyatékkal élőket és meghatottan beszélt arról is, hogy Pakson milyen szeretettel fogadják.

A népszerű televíziós személyiség koordinálta a VITE rajzpályázatának eredményhirdetését is. A Te mire vágysz? című alkotói pályázatra száztizennégy nevezés érkezett. A paksi általános iskolák 7. és 8. osztályosaitól, valamint a helyi középiskolák diákjaitól olyan szófelhőket vagy képverseket vártak, amelyekben tükröződik az odafordulás gesztusa.

A rajzpályázat a következő eredménnyel zárult

A rajzpályázaton első díjat kapott Nikl Máté, második helyezett Kiss Dóra lett, Csipszer Csenge és Dudás Fanni megosztott harmadik díjat vehetett át. Mindannyian Takács Éva tanítványa a Paksi Vak Bottyán Gimnáziumban (VBG). Különdíjat kapott az érintettségért Nényei Nóra, a Paksi Bezerédj-iskola diákja, összetett, mély értelmű, sokrétű alkotásáért Leber Veronika (Paksi VBG), digitális különdíjban részesült Csercsa Fanni, az Energetikai Szakgimnázium tanulója, az ötletért Ignácz Balázs, a Szekszárdi SZC I. István Szakképző Iskolájának diákja, a gondolatért pedig Angyal Virág (Paksi VBG). A közönségdíjat Csikai Fanni, a Paksi II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola diákja nyerte el. A pályázatot Fittné Szilvássy Ildikó, a Veled is törődünk Egyesület tagja koordinálta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában