Jakucs László földrajzverseny

2019.04.23. 07:00

Heroikus küzdelemben kerekedtek felül a bonyhádi diákok

Ismét soha nem látott csúcsot állítottak fel a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium földrajzosai: az április 13-án lezajlott VIII. Jakucs László Nemzetközi Földrajzversenyről elhozták az első és a második helyezést.

TEOL

Fotó: Beküldött kép

Ezt önmagában „kiváló eredményként” könyvelhetnék el, de a verseny nyolc éves történetében ez volt az ötödik bonyhádi arany, az utóbbi hármat ugyanaz a páros, Galág Botond Balázs és Zareczky András szerezte meg. Ami pedig azon a bizonyos tortán a habot jelenti: az utóbbi három esztendőben a második helyezéseket is elhozták, ez alkalommal Szabó Márton Zoltán és Kozma Csaba.

Ebben a tanévben öt ország 75 iskolájának közel 150 csapata nevezett a Jakucs-versenyre. Innen a legjobb 30 csapatot hívták be az április 12-i középdöntőbe, ahonnan a legkiválóbb 8 csapat jutott a fináléba. Az első forduló legnagyobbrészt „klasszikusnak” nevezhető feladatokból állt. A középdöntő feladatsorában jóval több volt a gondolkodásra késztető feladat. Aztán következhetett a döntő!

„Gimnáziumunk – akárcsak a többi – három csapatot nevezhetett a tudáspróbára. Egy felkészítő tanár számára álomszerű a döntő napjának reggelén azt hallani, hogy mindhárom csapata finalista. Ilyen még nem történt a verseny utóbbi három esztendejében. Előtte hozták a szervezők azt a döntést, hogy korlátozzák az iskolánként benevezhető csapatok számát. Lehet, hogy az is szerepet játszott döntésükben, hogy az ötödik Jakucs-versenyen öt bonyhádi csapat küzdött a legjobb nyolc között. Már az elégedettséggel töltött el, hogy mindegyik nevezett diákunk végigküzdhette a finálé napját. Itt fogalmazódott meg bennünk a következő cél, a dobogós helyek megszerzése.” – nyilatkozta Gruber László felkészítő tanár.

Mint elmondta, izgalmas csata után, egy igencsak kiélezett versenyben sikerült a dobogó két legfelső fokára állniuk, de a lánycsapatuk, Bocz Csenge és Murányi Fanni által elért 8. helyezést sem élték meg kudarcként. „Nagyon büszke vagyok a diákjaimra, s csak elismeréssel tudok nyilatkozni a teljesítményükről. Ők jól tudják, hogy a Jakucs professzor úrnak emléket állító megmérettetés „az én versenyem”. Rengeteget készülök rá, s ebből minél többet próbálok átadni a sokszor estébe nyúló felkészítések során. Azok a diákok, akik eddig bizalmat szavaztak nekem, s mindemellett komolyan vették a felkészülést, a legjobb helyeken végeztek.” – fűzte hozzá Gruber László.

A verseny döntőjében laborgyakorlattal indítottak a csapatok. Ezt egy térképes-számításos összetett feladat követte, ahol már a kreativitás is komoly szerepet kapott. A kubai Vinales-völgy turisztikai fejlesztését megcélzó virtuális konferencián megoldási és fejlesztési javaslatokat kellett megfogalmazni, majd a zsűri kérdéseire a lehető legkielégítőbben válaszolni.

A vetélkedés leglátványosabb és a közönség számára is legizgalmasabb része a földrajzi kvíz volt. Ebben az esztendőben (hasonlóképpen a tavalyihoz) nem annyira a lexikális tudást, mint inkább a földrajzos műveltséget kellett megcsillantaniuk a jelölteknek. E feladatban a bonyhádiak „villanása” elvakította a többieket, akik nem nagyon tudtak beleszólni a verseny végső kimenetelébe, még akkor sem, ha sokszor csupán tizedmásodpercekkel maradtak le a gombok lenyomásában. A döntős mezőny fej fej mellett haladt az utolsó feladatig, de a legvégén bebizonyosodott, hogy Botond és András formaidőzítése sikerült a legjobban.

Az első három helyezett csapat és tanáraik értékes könyveket, könyvutalványokat, ajándékokat nyertek, s részt vehetnek egy őszi, négynapos szakmai úton (előreláthatólag a Balaton-felvidéken) is. Mindemellett az első helyezettek és felkészítő tanáruk egy-egy Jakucs-plakettel is gyarapodtak.

Az idei tanév eddig hat első helyezést hozott a bonyhádi gimnazisták számára: két-két első hely a Hajdú-Moharos József- és a MOZAIK Nemzetközi Földrajzversenyen, s egy-egy a Kovács János, valamint a Jakucs-versenyen. Galág Botond az iskola történetének eddigi legjobb földrajz OKTV eredményét elérve 2. lett. Ruip Gergő egy európai nemzetközi földrajzos fotóverseny győztese lett. Várják a Less Nándor- és a 7-8. évfolyamos MOZAIK döntő eredményét is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában