hipertónia

2019.05.19. 07:00

Keresi lehetséges áldozatait Tolnában is a néma gyilkos

Egyes adatok szerint évente tízmillió ember hal meg világszerte a magas vérnyomás következtében. Sajnos, nagy részük nem is tud ezen komoly, sőt, végzetes egészségügyi gondjáról.

Szeri Árpád

Fotó: Mártonfai Dénes

A magas vérnyomás az egyik leggyakoribb rizikótényező, legfőbb oka a szív-érrendszeri megbetegedéseknek és halálozásnak – mondta el lapunknak dr. Benczúr Béla kardiológus, hypertonia-specialista (borítóképünkön). A Tolna Megyei Balassa János Kórház osztályvezető főorvosa hozzátette: a szívbetegségek a fejlett országokban vezetik a halálozási statisztikákat, és ennek hátterében részben a fel nem ismert, nem jól kezelt hipertónia áll.

– Megtámadja szinte minden szervünket – folytatta. – Ez a felelős a szívelégtelenség, illetve az egyik leggyakoribb ritmuszavar, a pitvarfibrilláció kialakulásáért, de szerepet játszik a szívinfarktus kialakulásában is. Legfőbb oka a stroke-nak, azaz a szélütésnek, valamint a kognitív hanyatlásnak. Döntő szerepe van a veseelégtelenségben, a szemfenéki elváltozásokban vagy éppen a végtagi érszűkület kialakulásában is. Hazánkban folyamatosan emelkedik a hipertóniások száma, jelenleg közel négymillió érintett személlyel számolhatunk. Mivel hosszú ideig tünetmentes, nem túlzás a kórképet a néma gyilkos elnevezéssel illetni.

Sokan nem tudnak minderről, de az elmondottak miatt minden felnőtt embernek fontos lenne ismernie saját vérnyomás értékeit. Ezt a célt szolgálja a Május a vérnyomásmérés hónapja kampány is. Ennek célja olyan emberek vérnyomását megmérni, akiknél egy éven belül, netalán még soha életükben nem történt vérnyomásmérés. Ilyen szűrővizsgálatra számos helyszínen, például a rendelőintézeti Ezüst Kígyó Gyógyszertárban is lesz lehetőség május hónapban, a kórház fiatal orvosainak segítségével.

De vajon mennyi is a normális vérnyomás? Dr. Benczúr Béla felidézett egy évekkel ezelőtti szlogent, mely így hangzott: Éljen 140/90 Hgmm alatt! Jelenleg valóban ez a normális vérnyomás felső határa Európában. Ugyanakkor a 130-140 Hgmm közöttiek sem lehetnek teljesen nyugodtak: már ebben a kategóriában is célszerű fokozottan ellenőriztetni a vérnyomást és bizonyos nem-gyógyszeres „beavatkozások” – dohányzás elhagyása, rendszeres testmozgás, testsúly-csökkentés, szívbarát étrend – segítségével egészségesebb életmódra áttérni. Hazánkban a jól beállított hipertóniások aránya alig éri el a 45 százalékot.

– Tolna megyében azonban még ennél is rosszabb a helyzet – közölte a főorvos. – A legfrissebb, 2015-ös felmérés szerint mindössze 26 százalékos volt az aránya a jól beállított betegeknek. Teendőnk tehát van bőven. A megyei kórházban két éve működik Hipertónia Ambulancia, ahol magas vérnyomás szűréssel és –gondozással foglalkozunk. Legfőbb célunknak a hipertónia nagyobb aranyú felismerését és hatékonyabb kezelését tűztük ki. Mindenkinek célszerű elmennie szűrővizsgálatokra, egészségesebben élnie, mert a néma gyilkos nem ismer kegyelmet!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában