Nyitott bíróság program

2018.06.22. 20:00

Kilenc és fél év börtön a véres leplét mosó Ágnes asszonynak

Az országos programban a bíróságok szerepet kívánnak vállalni a nagykorúvá váló korosztályok erkölcsi és jogi nevelésében. A középiskolák dr. Bertaldó András hét előadása közül választhatnak, amelyek keretében nemcsak a büntetőügyek, hanem a polgári jog is terítékre kerül. Mint lapunknak elmondta, amíg van rá igény, szívesen folytatja az előadások sorát. Tapasztalatai szerint a fiatalok érdeklődőek, vannak kérdéseik, elmondják véleményüket.

Ihárosi Ibolya, fotó: Makovics Kornél

Megtartotta századik előadását dr. Bertaldó András a Nyitott bíróság program keretében. Szabadidejéből szakított erre időt, és hangsúlyozta, hogy ez természetesen nem megy és nem is mehet a bírói munka rovására. Büntetőbíró a Szekszárdi Járásbíróságon, a pályafutása is itt kezdődött, fogalmazó, majd titkár volt, a 30. életévét betöltve pedig sikeresen pályázott a bírói posztra.

Éppen befejezte 2013-ban a szakvizsgasorozatot, amikor dr. Andódi László, a Nyitott bíróság program koordinátora megkereste, hogy indul a program Tolna megyében is. Elmondta, hogy akinek jogi végzettsége van és szeretne részt venni a munkában, kitalálhat magának olyan témákat, amelyekről szívesen tartana előadást, főleg középiskolásoknak. Dr. Bertaldó András a témák kialakításában figyelembe vette pedagógus édesanyja tanácsait, aki ismeri a fiatalok érdeklődését.

Kezdetben három, a középiskolások számára fontos és érdekes témakörben vállalt előadást magyar és német nyelven. Időközben megnőtt az érdeklődés a program iránt, egyre több középiskola kéri az előadásokat. Mint elmondta, számára ez azért érdekes, mert ki lehet lépni a napi rutinból és a bíróság falai közül, másféle tapasztalatokat is szerezve. Az iskolák számára meg azért lehetnek fontosak ezek az előadások, mert ha a fiatalokban tudatosul, és az előadások nyomán elfogadják, hogy nemcsak nekik, hanem másoknak is vannak jogaik, valamint azt, hogy a kötelezettségeiket is teljesíteni kell, akkor már megérte részt venni a programban.

Ma már hét előadás közül választhatnak a középiskolák, amelyekben nemcsak a büntető-, hanem a polgári jog is terítékre kerül. Három előadás taglalja a középiskolások jogi felelősségét. Az első a jogos védelemről szól, arról, hogy meddig védhetjük meg magunkat, az otthonunkat, hol kezdődik az önbíráskodás. A második témakör a drog- és alkoholfogyasztás jogi megítélése, illetve közlekedési bűncselekmények. A harmadik pedig a véleménynyilvánítás témakörét járja körbe – például a világhálón –, és a személyiségi jogokat is érinti. Szó esik a becsületsértésről, rágalmazásról, a tanárok személyiségi jogairól, vagy éppen az ismerkedés határairól, hogy ne legyen belőle zaklatás.

Van egy fogyasztóvédelmi téma, az Ő még csak 14 című előadás pedig kifejezetten a hetedik-nyolcadik osztályosoknak készült.

Dr. Tóth Mihály, a büntetőjog professzora könyvei alapján és engedélyével meghirdetett két speciális témát is a rendhagyó történelem- és irodalomórákra.

Az egyik a Kilenc és fél év Ágnes asszonynak címet viseli az ismert Arany-ballada alapján, a másik pedig a történelemben és a közéletben előforduló bűncselekményekről szól. Az előbbi tárgykörben szerepel vagy negyven példa, míg a történelmiben közel húsz.

A miért pont kilenc év hat hónap Ágnes asszonynak kérdésre dr. Bertaldó András elmondta, hogy ez egyrészt a figyelem felkeltését szolgálja, másrészt pedig alkalmat ad annak kifejtésére, hogy a bíró nem jogalkotó, hanem jogalkalmazó. A törvények által megszabott keretek között kell meghoznia az ítéleteit. Ha a büntető törvénykönyvben az szerepel, hogy 5-től 15 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő az emberölés, akkor annak a középmértéke 10 év, és a bírónak ebből kell kiindulnia az ítélkezés során.

Az előadásban ezenkívül szerepel több Arany-ballada, vagy például az is, hogy Toldi Miklós jogos védelmi helyzetben dobta-e el azt a bizonyos malomkövet. A megoldás az igen, hiszen dárdákkal dobálták, ami az emberi élet kioltására irányuló támadásnak értékelhető.

Szerepelnek az előadásban esetenként más Arany-balladák, vagy Vámos Miklós Apák könyve című regényéből való jogi esetek, illetve a zene területéről, a Pillangókisasszonyból vett példák is.

Tapasztalatai szerint a fiatalok érdeklődőek, vannak kérdéseik, elmondják a véleményüket, ami pozitív visszacsatolást jelent arra nézve, hogy az előadás nemcsak fontos témáról szól, hanem érdekes is, és így talán jobban megmarad a fiatalok emlékezetében.

Az persze kérdés, hogy képesek-e és készek-e arra, hogy az életüket is ennek megfelelően alakítsák, például a Facebookon megfelelő körültekintéssel járnak-e el.

Mint a bíró elmondta, a szívéhez legközelebb álló előadás a százból az volt, amikor tavaly ősszel az édesanyja nyolcadikos osztályában szerepelt. Akkora volt az érdeklődés, hogy nem is sikerült befejezni a tervezett 45 perc alatt. Másodszor is vissza kellett mennie.

Büntetőbíró Szekszárdon

Dr. Bertaldó András 1986-ban született Baranya megyében. A pécsi Leőwey Klára Gimnáziumban érettségizett német tagozaton, innen, illetve a Felsőszilvási Általános Iskolából ered nyelvtudása.

Büntetőbíró a Szekszárdi Járásbíróságon, s hosszabb távon is büntetőügyekkel szeretne foglalkozni.

A Nyitott bíróság programot mindaddig szívesen csinálja, amíg van rá érdeklődés a diákok körében. Igen jónak tartja, hogy a hét előadás közül a iskolák szabadon választhatnak. Nagyon szeret olvasni, e- mellett szabadidejében szívesen sportol, baráti társasággal kézilabdáznak vagy kosaraznak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában