Szekszárdi Hegyközségi borverseny

2018.03.22. 20:00

Nyolc, neves borászokból álló bizottság bírált

Kétszázharminckét mintát neveztek a termelők a Szekszárdi Borvidék Hegyközségi Tanácsának borversenyére.

Balázs László, fotó: Makovics Kornél

Ha bedobnának egy bombát a terembe, azt az egész hazai szakma megérezné – a minden politikai és terrorcselekménytől mentes kiszólás Heimann Zoltántól hangzott el a borvidéki borverseny megnyitóján Szekszárdon, a Babits Mihály Kulturális Központ Csatár-termében, jelezve ezzel a megmérettetés rangját.

A Szekszárdi Borvidék elnöke szakmai megnyitójában elmondta, a düsseldorfi nemzetközi viadalon konstatálta, egyre több a bortermelő a világon. Az itthoni borászok jövője arról szól, hogyan pozicionálják magukat a versenyben. Az elmúlt harminc évben több dolog történt, mint az előtte eltelt több nemzedéknyi idő alatt, de a következő tíz esztendő még nagyobb átalakulást hozhat. Egyre több az olcsó bor, a szekszárdi borászok előtt útként marad a hatékonyság növelése, vagy hogy magasabb minősítésű kategóriákba sorolják nedűiket. Heimann Zoltán megjegyezte, a 2014-15-ös év után a termelők összehúzták magukat, a 2016-17-es év alapján a minőségi felzárkózás jelei érzékelhetők.

Horváth István országgyűlési képviselő elmondta, míg tavaly 180 minta érkezett be, idén több mint 230, amit az ország legnevesebb borászai bírálnak. A szekszárdi bor presztízse növekszik, amit jelez, hogy megduplázódott a palackos borok kibocsátása.

Módos Ernő, az Alisca Borrend nagymestere arról tájékoztatott, hogy kékfrankosból adták le a legtöbb mintát (41), a nyolc bizottságból négy a fehér és rozé borokat, a kadarkákat és a bikavéreket mustrálta a százpontos bírálati rendszerben, a másik négy testület véletlenszerűen a többi vörösbort tesztelte (merlot, cabernet, cuvée). A 90 pont felettiekből a mai napon a Garay-pincében az utózsűri tagjai választják ki a legjobb vörösbor díj nyertesét. A kategóriagyőzteseket az április 21-én tartandó Szent György-napi borünnepen közli a Hegyközségi Tanács.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában