Paks II.

2018.06.23. 17:45

Paks II aktuális folyamatairól beszélt az államtitkár

Vida Tünde

 

Két kiemelt feladatra – a létesítési engedélykérelem benyújtására és a felvonulási épületek megvalósítására – koncentrál idén a Paks II. társaság – tájékoztatta a regionális sajtó képviselőit dr. Aszódi Attila államtitkár.

Egy trafóház építése elkezdődött, több épület engedélyezése, tervezése folyik – mondta. A létesítési engedély kulcsfontosságú, hiszen ebben kell igazolni, hogy az új létesítmény teljesíti a nukleáris biztonsági szabályzatokban előírt követelményeket.

Mint kifejtette, a paksi új blokkok bizonyos részletekben megegyeznek a többi VVER-1200-as típussal, de vannak helyspecifikus tulajdonságok. Mindezt egy 11 ezer tételes követelményjegyzékben fogalmazták meg a fővállalkozó számára. Az ütemterv szerint még idén benyújtják az engedélykérelmet, amelynek bírálatára összesen 15 hónapot biztosít az atomtörvény.

Dr. Aszódi Attila felhívta a figyelmet arra, hogy habár az atomerőművek képesek a legnagyobb mennyiségben, széndioxid-mentesen az áram előállítására, az Európai Unióban még mindig komoly energiapolitikai vita zajlik az alkalmazásáról.

Ennek egyik példája az, hogy Ausztria megtámadta az Európai Bizottság Paks II. projekt állami támogatására vonatkozó döntését. A bírósági eljárás most lép érdemi szakaszba, azoknak az országoknak, amelyek szeretnének beavatkozni, most kell ezt jelezni.

A magyar kormány ezt megteszi, és természetesen amellett érvel, hogy hagyja helyben az Európai Bíróság az Európai Bizottság döntését, vázolta az államtitkár. Dr. Aszódi Attila hosszú, akár két évig tartó folyamatra számít, aminek nincs halasztó hatálya, azaz nem gátolja a munkát. – Meg vagyok győződve, hogy az Európai Bizottság meg tudja védeni a bíróság előtt a hosszú vizsgálat után meghozott, megalapozott, az európai joggal összhangban lévő döntését – hangsúlyozta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában