Allergének

2017.08.16. 17:21

Tavaly ötszázezres bírságot is kiszabtak parlagfű miatt

Ma minden ötödik ember allergiás Magyarországon, közülük 60-80 százalék a parlagfűre (is) érzékeny.

Wessely Gábor

Most szórja pollenjeit legnagyobb intenzitással a parlagfű. Irtása a földtulajdonosok, illetve földhasználók kötelezettsége. Hogy ez megtörtént-e, azt helyszíni ellenőrzéssel a földhivatali mezőgazdászok állapítják meg, míg az esetleges bírságot a növényvédősök róják ki.

A téma kapcsán Mizsák Dominika, a megyei kormányhivatal kabinetvezetője adott tájékoztatást. Eszerint a búzatarlón jelenik meg először nagy mennyiségben a parlagfű, de árkok, utak mentén is akad bőven. Sok munkát ró ez az illetékesekre.

Tavaly mintegy 250 helyszínre ment ki a szekszárdi járás mezőgazdásza. Akkor Medinán találta a legnagyobb, körülbelül tízhektáros fertőzött területet.

A megyében volt ennél nagyobb, közel harminchektáros parlagfüves terület is 2016-ban. Annál szabták ki a legnagyobb bírságot: ötszázezer forintot. A büntetés mértéke egyébként függ attól is, hogy az elmúlt években ismétlődő jogsértés történt-e. A bírságot a járási hivatal növényvédelmi osztálya szabja ki.

A parlagfű egyébként Észak-Amerikából került az európai kikötőkbe, feltehetően gabonaszállítmányokkal. Magyarországon a hetvenes években kezdett érezhető módon elterjedni, először a déli megyékben, s tíz évvel később a Kisalföldig jutott. Ma már Lengyelországban is megtalálható.

 

Címkék#allergén

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában