Flórián-nap

2018.05.13. 16:00

Védőszentjüket ünnepelték a megye tűzoltói

Faddon 125 éve számíthat a lakosság az önkéntes lánglovagok szolgálatára, segítségére.

Hanol Erzsébet, fotó, videó: Hargitai Éva

Védőszentjük, Szent Flórián emléke előtt tisztelegtek szombaton a megye tűzoltói Faddon, ahol az önkéntes tűzoltó egyesület idén ünnepli fennállása 125. évfordulóját. A település utcái délelőtt szirénázástól voltak hangosak, hiszen az önkéntes tűzoltó egyesületek, az önkormányzati és a hivatásos tűzoltók fecskendőinek felvonulásával kezdődött az ünnepség. Ezt követően szentmisét tartottak, majd kopjafát avattak a szertár udvarán, amelyet a Gyergyóalfalu Önkéntes Tűzoltó Egyesület ajánlott fel a jubiláló ÖTE számára.

A program a művelődési házban köszöntőkkel és elismerések átadásával folytatódott. Elsőként Fülöp János polgármester méltatta a tűzoltók munkáját, az önkéntesek elhivatottságát. Eztán dr. Balázs Gábor, a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója idézte fel Szent Flórián alakját, aki állhatatosságával, becsületességével, önfeláldozásával és segítségnyújtásával ma is példa. Elismerően szólt a faddi önkéntes tűzoltókról, akik szabadidejüket nem sajnálva vállalnak szolgálatot a település érdekében. A Faddi ÖTE történetét Baros Gábor elnök foglalta össze, segítségül hívva Csőglei Pista bácsi egyesületről írt könyvét, majd a családtagoknak köszönte meg a támogatást.

Az ünnepségen a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, a Tolna Megyei Tűzoltó Szövetség, több önkormányzat és a Faddi Önkéntes Tűzoltó Egyesület elismeréseit adták át. A Gyergyóalfalu Önkéntes Tűzoltó Egyesület és a Faddi ÖTE az ünnepségen újította meg együttműködési megállapodását, a német testvértelepülés polgármestere pedig ajándékkal készült az évfordulóra.

Délután látványos szakmai bemutatót láthattak az érdeklődők a művelődési ház előtti téren, ahol a faddi önkéntes, a tolnai önkormányzati, illetve a paksi és a szekszárdi hivatásos tűzoltók egy rendezett káresetnél járműtüzet oltottak, valamint feszítő-vágó eszközök segítségével sérülteket szabadítottak ki a roncsokból. A díjazottak névsora ITT! megtalálható!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában