Jubileum

2017.12.09. 20:00

Egy fejezet lezárult, és egy új kezdődik

Még három év, és a bonyhádi Kränzlein Néptánc Egyesület a krisztusi korba lép, ugyanis idén lettek harminc évesek. A harmadik X betöltése egy ember életében is meghatározó, nem hogy egy tánccsoportéban.

Melcher Alexa, fotó: Turós Balázs

A Kränzlein Néptánc Egyesület 30 éves jubileuma alkalmából tartott gyönyörű gálaműsort szombaton a Vörösmarty Mihály Művelődési Központban, ahol az összes korcsoport színpadra lépett. Az est a tánccsoport képeiből, emlék tárgyaiból készült kiállítással vette kezdetét. Ezt követte a gálaműsor, majd a köszöntések, a szülinapi torta és az állófogadás. A vacsora elfogyasztása után a Dynamic zenekar gondoskodott a jó hangulatról, családias légkörű bál zárta a rendezvényt. A tánccsoport elnöke számolt be oldalunknak arról, mit jelent számára a harmincadik születésnap, ezenkívül elmondta, rengeteg fellépés vár rájuk a jövőben is.

– Milyen érzés, hogy jubileumát ünnepli az a tánccsoport, melyet Ön közel harminc éve vezet? 

– Elmondhatatlan – mondta lelkesen Köhlerné Koch Ilona, aki két év kihagyás után, ma is az egyesület elnöke. – Mindig megmelengeti a szívemet az, ha a táncosaimat látom a színpadon, egy jubileumi ünnepség során pedig kimondottan felemelő érzés, hogy én taníthatom őket. Ebben az évben annyi változás volt az előző jubileumi műsorokhoz képest, hogy nem izgultam annyira, mint régen. Idén a felnőtt táncosok, és a szülők rengeteg feladatot levettek a vállamról, és sokat segítettek, hogy minden jól sikerüljön. Nagyszerű munkát végeztek, minden tökéletesen alakult.

– A harmincas szám mit jelent a tánccsoport életében?

 Ez az év meghatározó volt. Utaztunk, focikupát, sváb bált, Márton-napi bált rendeztünk, elnyertünk a Babits díjat, és jubiláltunk. Mindig fontos mérföldkő a jubileum egy egyesület életében. Idén megmutathattunk mindent, amit tudunk. A kicsiknek ez egy lehetőség, hogy színpadra álljanak és táncolhassanak. Ők csak szeptemberben kezdtek el táncot tanulni, sőt volt olyan kis táncos, aki néhány hete csatlakozott hozzánk, ez volt az első szereplése. Nekik hatalmas élmény az, hogy színpadon, hang és fény technikával közönség előtt szerepelhetnek. A nagyok pedig bemutatták, hogy öt év alatt milyen új táncokat tanultak, illetve új ruhákat varrattunk, idén abban léptek színpadra. Egy újabb fejezet zárult le, és nyílt meg a jubileummal. 

– Minden díszítésen a kékfestő motívumai köszöntek vissza. Ennek van jelentősége?

 Igen. A kékfestő technikát a németek hozták magukkal Magyarországra a betelepítés során. A kék színű, fehér mintázattal készített tárgyak a Magyarországon élő németek egyik fő motívuma. Mi pedig a német hagyományokat ápoljuk, és adjuk tovább a fiatal generáció számára, szóval a díszletnél is figyeltünk arra, hogy a hagyomány megelevenedjen. A szülők saját kezűleg készítették valamennyi dekorációt.

– Sok régi táncos, meghívott vendég foglalt helyet a nézőtér soraiban.

– Igen. Nagy öröm számomra, hogy a jubileum kapcsán sok régi táncost láttam viszont, és együtt ünnepelhettünk. Nagy fájdalmam az, hogy a tanulmányok, illetve a munka kapcsán a gyerekek szétszóródnak a nagyvilágban. Erre az alkalomra viszont hazalátogattak. Jöttek Ausztriából, Németországból, Svájcból, még Amerikából is. Meghívásunkat elfogadta a Bonyhádi Német Nemzetiségi Kórus, és a Heckwanz Tánccsoport. Utóbbi magja a Kränzlein tánccsoport tagjai voltak régen. Most már nem táncolnak aktívan, erre az alkalomra álltak össze újra, örültünk, hogy velünk ünnepeltek, hiszen ők is a tánccsoport életének részesei.

– Az előbb említette, hogy egy újabb fejezet zárult le, és nyílt meg a jubileummal. Mik a tervek a jövőre nézve?

– Az elmúlt időszak inkább a háttérmunkáról szólt. Új táncokat tanultunk, készültünk a jubileumra. A jövőre nézve viszont már vannak nagyobb felkéréseink. Jövő nyáron a junior csoportunk már biztosan fellép Wernauban. A felnőtt csoport, pedig meghívást kapott Amerikába, az utazás megvalósítását még tervezzük, de hatalmas szó már az is, hogy ilyen messze is eljut a hírünk. Ami még biztos, hogy újra lesz tánctáborunk, ami a sok nyári gyakorlás miatt idén elmaradt, de jövőre biztos megszervezzük. Főleg egy ilyen nagyszerű jubileum után megérdemlik a táncosok a kikapcsolódást. Büszke vagyok rájuk.

Kränzlein Néptánc Egyesület

A Kränzlein Néptánc Egyesület 1987-ben alakult, 5 korcsoportjában közel 90 gyermek és fiatal táncol. Az egyesület elnöke: Köhlerné Koch Ilona.

Rendszeres szereplői a különböző helyi-, regionális- és országos rendezvényeknek, valamint felléptek a Kongresszusi Központban, a Nemzeti Színházban, és többször jártak külföldön is. Több arany-, ezüst minősítés, különdíj, és fesztiváldíj birtokosai.

Több helyi gyűjtésű tánc után színpadra állították a Völgységi lakodalmast, a Majosi búcsút és a Cikói gyermekfarsangot is.

Szívesen táncolnak más tájegységek német táncai mellett magyar táncokat is.

Fő feladatuknak tekintik a német kultúra ápolását, továbbadását, a hagyományok őrzését, valamint a még meglévő tánckincs gyűjtését és színpadra állítását.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában