kiállítás

2018.03.21. 11:30

A tavalyi díjazott, Jánosi Kata képeiből nyílt tárlat

Megnyílt a tavalyi Szabó Dezső-ösztöndíjas fiatal festőművész, Jánosi Kata kiállítása a szekszárdi Babits Mihály Kulturális Központban. Az idei ösztöndíjas személyéről is döntöttek. Kristófy Dániel festőművész nyert, ebből adódóan ő lesz a következő kiállító.

Wessely Gábor, fotó: szerző felvétele

Az egykori jeles szekszárdi festőművésznek, Szabó Dezsőnek (1888. december 12.–1971. március 4.) nagyméretű falfestményei voltak a vasútállomáson. Ezek beázás miatt tönkrementek. Újrafestésüket és visszahelyezésüket – keretes képként – szerette volna elérni a művészetszervezőként és a TolnaArt weboldal működtetőjeként ismert Rühl Gizella. Ez a törekvés – mint mondja – nem járt sikerrel, bár az egyik festményt, a Sárközi vasárnapot megfestette az erre kiírt pályázat nyertese, Tóth Gábor, 2008-ban. Az alkotás ma a decsi Faluházban látható.

Az újrafestetés megvalósítására annak idején adománygyűjtő akciót szervezett a Víz’P’art Közalapítvány, hónapokon, éveken keresztül, a kapott tárgyakat – festmények, könyvek, szobrok, játékok, sporteszközök – bolhapiacokon árusítva a Garay téren. Az összegyűlt kilencmillió forintból sok mindent megvalósítottak, többek között kiadták a Szabó Dezső életét és munkásságát bemutató művészeti albumot. A pénz hozamából pedig létrehozták a Szabó Dezső Művészeti Ösztöndíjat, harmincöt év alatti, Tolna megyéhez kötődő képző- és iparművész fiatalok támogatására. Az elnyerhető összeg kétszázezer forint.

Először 2011. december 12-én, Szabó Dezső születésnapján adták közre a pályázati felhívást. Az eredményhirdetésre mindig a következő év márciusában, a festőművész halálának hónapjában kerül sor. Arra is kitért Rühl Gizella, hogy a szekszárdi humán bizottság több alkalommal is támogatta ezt az alkotó- és alkotásmenedzselő munkát.

A nyertes fiatal művészektől azt kérik, hogy legalább egyszer mutassák be legfrissebb műveiket egy szekszárdi kiállításon. A bírálat Fusz György egyetemi tanár vezetésével történik. Most, márciusban, hetedik alkalommal hirdettek nyertest, a Babits Mihály Kulturális Központban megtartott eseményen. Kristófy Dániel festőművész munkássága bizonyult a legígéretesebbnek. Ugyanakkor megnyílt a tavalyi Szabó Dezső-ösztöndíjas, Jánosi Kata festőművész tárlata, mely március 28-ig tekinthető meg.

Ösztöndíjasok

A Szabó Dezső Művészeti Ösztöndíjat fiatal, Tolna megyei kötődésű alkotók kaphatják. Összege kétszázezer forint. Esetenként különdíj kiadására is sor kerül. Eddig a következők nyertek: Juhos Janka iparművész, ékszerkészítő, ötvös (2012), Gwizdala Dáriusz szobrász, és különdíjas Takács Gabriella textiltervező (2013), Könyv Kata festőművész, és különdíjas Máté Tamás építőművész, Tóth Zsófia festő, Lengl Orsolya festő (2014), Lengl Orsolya festőművész (2015), Szabó Ottó szobrászművész (2016), Jánosi Kata festőművész (2017), Kristófy Dániel festőművész (2018).

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában