jubileum

2018.03.10. 10:30

Tudomány és művészet különös találkozása

A múzeum születésnapján bizonyították, hogy csak látszólag áll távol egymástól a két világ.

Vida Tünde

Dalra fakasztotta a borospoharat, egyik kiállítási darabról, a monumentális csavarhúzógépről operát énekelt Szélpál Szilveszter. Az operaénekes, aki civil foglalkozását tekintve fizikatanár, az Atomenergetikai Múzeum születésnapi programjának vendégeit szórakoztatta ezekkel a módszerekkel. Az intézmény nemcsak alapításának hatodik évfordulójáról emlékezett meg a művészeteket műszaki kiállítótérben felvonultató programjával, hanem Teller Ede születésének 110. évfordulójáról is.

Enyedi Bernadett múzeumvezető azt mondta, a tudomány és művészet metszéspontjainak bemutatását tűzték célul. Mégpedig úgy, hogy lehetőleg az atomenergiával való közvetlen kapcsolat kidomborodjon. Végül annyi témát felkutattak, hogy négy helyszínen fogadták a vendégeket, köztük budapesti és pécsi egyetemistákat, akik szembesülhettek azzal, hogy egymástól csak látszólag áll távol a két terület. 

A képzőművészetet Nagy Előd festőművész és Farkas Pál szobrászművész képviselte. Az irodalmi kávéház vendége Böhm Gábor irodalomtörténész avatta be hallgatóságát abba a látásmódba, amit a műszaki tudományoktól kapott, és a bölcsészettudomány művelése során is alkalmazni tud. Zenei szekcióban Szélpál Szilveszter operaénekes, középiskolai fizikatanár Krizsán Árpád múzeumpedagógussal az emberi hang változatosságát, hanghullámok terjedését mutatta be látványos kísérletekkel. A negyedik állomáson gyermekközönségnek összeállított zenés meseprogramot mutattak be. Az Ürgemese hangoskönyv formájában is elkészült. Ebből Navratil Andrea és Róka Szabolcs adott elő zenei betéteket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában