nemzeti kultúra

2018.03.14. 14:00

Tovább örökítenék őseik hagyatékát

Sokoldalú és színes programokat valósít meg idén is a negyvenhárom tagegyesülettel rendelkező Bukovinai Székelyek Országos Szövetsége (BSZOSZ).

Balázs László

Március 24-én huszonegyedik alkalommal rendezik meg a Sebestyén Ádám Székely Mesemondó Versenyt, ezúttal a Bács-Kiskun megyei Vaskúton. A nemzetpolitikai államtitkárság Mátyás király emlékévet hirdetett idén, ehhez kapcsolódva a szövetség országosra terjeszti ki az eseményt – mondta Illés Tibor, a BSZOSZ elnöke.

A hagyományos borverseny és gasztronómiai bemutató április 21-én lesz Bonyhádon. A szervezésbe besegít a Bonyhádi Borbarát Kör. A tizedik verseny országos szintű esemény lesz, határon túliakat is várnak. Fontos része a rendezvénynek a gasztronómia, a szervezők a székely konyha remekeit is szeretnék megmutatni.

Június 23-án Szekszárdon tartják a Székely Találkozót. 1978-ban nagy sikerrel zárta Tolna megye a Röpülj páva népművészeti vetélkedőt. Két csapat jutott döntőbe, a sárköziek is szépen szerepeltek, a székelyek pedig a döntőben is legmagasabb pontszámot kapták a zsűritől. Műsoruk az egész ország tetszését elnyerte: az 500 ezer szavazat közül 190 ezret ők kaptak, így aztán a csapat elnyerte a műsor fődíját, a panoráma autóbuszt. A találkozóra meghívják a negyven évvel ezelőtti budapesti szereplőket, hogy egy közös ünnepléssel tisztelegjenek a sikerük előtt, valamint átadják a Sebestyén Ádám- és Gáspár Simon Antal-díjat. 

Július 14. és 22. között Madéfalván lesz a Székely Néprajzi Tábor. Külhoni tagegyesületek (Moldva, Gyimes) is részt vesznek rajta azzal a céllal, hogy összehasonlítsák azokat az eszméket és értékeket, melyek egymásra hatást gyakoroltak. A felnőtt- és diákcsoportnak kirándulást szerveznek: az idősebbek öt bukovinai faluban a temetőket teszik rendbe, a fiatalok a környékkel ismerkednek. Neves előadók vesznek részt a táborban, melynek vezetője Lőrincz Etel iparművész lesz.

A Bukovinai Találkozások XXIX. Nemzetközi Folklórfesztivált augusztus 3. és 5. között bonyolítják le Bonyhádon.

Augusztus 26-án rendezik a búcsút Máriagyűdön, október 6-án pedig a bukovinai székelyek búcsúját és az új székely porta, kápolna avatását Kismányokon. Az építmény Csíkdánfalváról érkező faanyagból épülő, bevakolt gerendaház lesz a hagyományos hármas osztással, s tájházként rendezik be.

A Bada Ferencről elnevezett, szólistáknak és párosoknak kiírt néptáncversenynek Bonyhád lesz a helyszíne, időpontja még egyeztetés alatt van.

A székely kultúra értékrend

A székely kultúra és a közösségszervezés Illés Tibor két szívügye. – Én mindig azon vagyok, hogy közösségi, csapatépítő jellege legyen a rendezvényeinknek. Legyen idő elbeszélgetni, érezzük jól magunkat együtt, amire remek alkalmat kínálnak az említett programjaink. Meggyőződésem, hogy így lehet élővé tenni, átadni a fiataloknak a kultúránkat, amit nemcsak őrizni, hanem fenntartani is kell – fogalmazta meg korábban az elnök, hozzátéve, hogy a székely kultúra nemcsak hagyományokat, hanem egyfajta értékrendet is jelent. Míg az elmúlt évtizedekben elsősorban a színpadi produkciókon volt a hangsúly a rendezvényeiken, ma már igyekeznek úgy megvalósítani a programokat, hogy a közönség ne csak szemlélődő legyen, hanem résztvevő is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában