Szinkron Nosztalgia Klub

2018.04.16. 07:00

A legendás csapat ismét együtt zenélt

Már úgy fél órával a kezdés előtt szállingóztak az érdeklődők a Szinkron Nosztalgia Klub idei első rendezvényére. A Babits Mihály Kulturális Központban a közönség egy olyan csapattal találkozhatott, mely megalakulása után fél évszázaddal is vonzza rajongóit.

Szeri Árpád, fotó: Makovics Kornél

Béresné Kollár Évát kérdezem a Szinkron Nosztalgia Klub létrejöttéről, amikor a teremben mintegy varázsütésre felcsendül a Without You című dal néhány taktusa: 1970-ben vagyunk, a Badfinger együttes sikerszámának évében, amikor a szekszárdi Szinkron együttes már javában muzsikált. Hatan vannak, gitároznak címmel a Tolna Megyei Népújság 1968. november 30-i lapszáma mutatta be a csapatot, mely akkor az Asztalos György (gitár), Ábrahám Zsolt (gitár), Nikolov Péter (gitár), Szabolcska Mihály (dob), Széll István (orgona) és Tokai István (ének) összeállításban zenélt. „Valóban szinkronban vannak egymással, szépen muzsikálnak, öten a szekszárdi Garay János Gimnázium tanulói, Tokai István jóval idősebb náluk, ő a Mérőműszer gyárban dolgozik” – írta a korabeli krónikás.

Azután eltelt fél év és a lap arról adott hírt: az ország legjobb fiatal amatőr beat-együtteseinek fesztiválján a Szinkron ezüstdiplomát kapott. A hírhez írt kommentár jogos büszkeséggel mutat rá: „Megyebeli zenekarnak eddig még nem sikerült országos fórumon figyelemre méltó eredményt elérni – a szekszárdi Szinkron törte meg a jeget, méghozzá alaposan.”

– Úgy húsz esztendeje már volt egy hatalmas Szinkron buli Szekszárdon, a nosztalgia jegyében – mondta Béresné Kollár Éva, aki billentyűs-énekesként erősítette annak idején a csapatot. – Egy évre rá az ős-Szinkron is fellépett a megyeszékhelyen. Mára sajnos többen is eltávoztak közülünk, mármint az együttes korai és későbbi tagjai közül: elhunyt Takács József, Asztalos György, és férjem, Béres János... Ez a rendezvény egyúttal tisztelgés is személyük előtt.

Béresné Kollár Éva egyébként nemcsak a szervezésben jeleskedett: gyakorolt is kora délutántól Ábrahám Zsolt, Környei Miklós, Pozsár Krisztián, Szabolcska Mihály és Törkő József zenész társaival együtt, hiszen a csapat igyekezett legjobb formáját hozni az esti klubkoncertre.

Ábrahám Zsolt, az egyik ős-Szinkronos, alapító, pontosan emlékszik arra, hogy melyik világszámot tanulta be a csapat a hatvanas évek végén. – Ez volt a Hey Jude, a Beatles-től – idézte fel a több mint ötven évvel ezelőtti próbákat. – A magyar számok közül pedig az Illéstől Az utcán című szerzeményt. Jómagam már Szegeden élek, ám szívesen jövök Szekszárdra, egy kis nosztalgiázásra, mert nyugodtan elmondhatom: szép fiatalkorunk volt.

Juhász József az 1960-as évek végétől rendszeresen járt az ifjúsági klubba, ahol a a Szinkron is zenélt. – Nagyon jó csapat volt, kiváló zenét játszott – mondta. – Mi, fiatalok pedig minden hétvégén összejöhettünk és jól éreztük magunkat. Újból együtt lenni az együttessel, az ismerősökkel – élmény a javából!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában