hagyományőrzés

2018.04.02. 20:10

Megelevenedtek a régi húsvéti szokások

Locsolkodás, sonka és tojás, rokonlátogatás. A fentiek mellett egyes településeken a program kibővült a helyi hagyományokkal.

Balázs László és Hargitai Éva, Borító fotó: Makovics Kornél

Bonyhádon a Völgység Néptánc Egyesületnél hosszú évek óta hagyomány, hogy a fiúk felkeresik a lányos házakat, hogy kölnivel vagy vödörrel locsolják meg a „kislányokat.” Idén második alkalommal jöttek össze a tagok egy helyen, hogy felelevenítsék a húsvéthoz kötődő hagyományokat – mondta el Steinerné Eszterbauer Éva, az együttes vezetője. Kettős céljuk van ezzel, egyrészt a legkisebbek is megtanulják a népszokásokat, másrészt nem hagyják, hogy feledésbe merüljenek a tradíciók. A táncegyüttesnél a színpadon és a valóságban is megjelennek a jelképek, szimbólumok: minden évben tartanak Balázs-járást, karácsonyi pásztorjátékot és Luca-napi köszöntőket. Következetesen megtartják mindegyiket, nem maradhatnak el a programok.

Húsvéthétfőn Cikón több utcában nyolc lányos házat keresett fel egy héttagú baráti társaság – közölte Kajtár János. Autentikus lovas szekérrel, harmonikakíséret mellett járták körbe a falut, hogy a népviseletbe öltözött lányokat meglocsolják. A bukovinai székelyek leszármazottai hagyományos módon, vödörrel zúdították a langyos vizet az ismerős hölgyekre. A férfiak, legények énekeltek is a lányoknak, verset mondtak nekik, ők pedig tojással és pálinkával kínálták a locsolókat.

Vasárnap ismét felelevenítették a tojásvásár hagyományát Váralján. A helyi reformátusok annak idején keresztgyermekeiket ajándékozták meg a Magyardombon, ilyenkor több száz hímes tojás cserélt gazdát. Most a helybeli népviseletbe öltözött asszonyok – természetesen az érdeklődőkkel együtt – először áhítaton vettek részt a református templomban, majd annak épülete előtt járták el a karikázót. A nők hagyományos, énekhanggal kísért körtáncát ismételték meg aztán a Magyardombon is. Az érdeklődők mindemellett megtekinthették a közösségi házban a húsvéti kiállítást, amelyen helyi kézművesek, alkotók munkái mellett Hucker Ferenc festményeit is megcsodálhatták.

A szekszárdi Bartina Néptánc Egyesület is megtartotta hagyományos húsvéti locsolását. Hétfőn a lányok egyikük családjánál várhatták a locsolókat, akik meg is érkeztek a szükséges eszközökkel és versekkel felszerelkezve. Miután minden fiú elmondta a maga rímsorát, lendültek a vödrök. Ifjú hölgy szárazon nem maradt, akit első körben nem ért víz, az triplán kapott a másodikban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában