premier

2018.05.01. 11:30

Kétszeres teltház fogadta a Tűzvirág Táncegyüttes premierjét

Magyar néptáncokat mutatott be és Alexandrosz legendáit dolgozta fel idei premierelőadásán a Tűzvirág Táncegyüttes.

Vida Tünde, fotó: szerző felvétele

Premierje mindkét estéjén színültig töltötte ismét a Csengey Dénes Kulturális Központ Színháztermét a Tűzvirág Táncegyüttes. Hosszú hónapok kemény munkájának eredményét láthatta ismét a közönség. Közel száz táncos varázsolta el a publikumot, mivel az együttes társulata mellett felléptek az utánpótlás és gyermekegyüttesek, illetve az aprók.

Mádi Magdolna művészeti vezető munkáját ezúttal is neves szakemberek segítették a koreográfiák összeállítása során. A jól bevált recept alapján állította össze az est programját. Az első, Ezközös címre keresztelt felvonásban magyar néptánc összeállítást adtak elő a táncosok. Ahogy a többértelmű cím sugallta, a sokrétű eszközhasználatot is felvillantották az együttes különböző korosztályai. Somogyi, kunsági, rábaközi, kalocsai és kalotaszegi táncok váltották egymást, táncoltak Botolócskát, moldvai táncokat, szatmári szvitet.

A második felvonásban a már hagyományos táncszínházi feldolgozásban Nagy Sándor hódításait jelenítették meg. Az Alexandrosz legendái című előadás az ókor legnagyobb hadvezére hadjáratainak helyszíneire kalauzolta a nézőket, de felvillantotta birodalma építésének és bukásának meghatározó pillanatait, okait is. Pazar kosztümök, bámulatos képek, látványos koreográfiák szegélyezték ezúttal a nagy hadvezér útját haláláig, amelyet különféle legendák öveznek.

Alexandroszt a sokoldalú táncművész, az együttes tánckarvezetője, Ujvári Dávid alakította, legnagyobb ellenségét Dareioszt pedig Bozár László. Az előadás során szólót táncolt még Szabó Alexandra, Borsodi Eszter, Kadir Sonuk. A premier rendezője, koreográfusa Mádi Magdolna művészeti vezető volt, akinek a munkáját szintén koreográfusként segítette Ujvári Dávid, valamint Ónodi Béla, a Magyar Táncművészeti Egyetem néptánc tanszékének adjunktusa, Vári Bertalan, a VARIDANCE művészeti igazgatója és a Bartók Színház koreográfusa, valamint Kadir Sonuk, a HET Amszterdam Nemzetközi Táncszínház vezető koreográfusa.

Az előadást pénteken és szombaton este mutatta be a Tűzvirág Táncegyüttes, amelynek táncosai nem sokat pihennek a kemény próbák és fellépések után, hiszen – mint minden évben – ott lesznek az atomerőmű majálisán is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában