írótábor

2018.07.14. 07:00

Irodalmi akadémia Mészöly emlékére

Mauthner Ilona, fotó: Mártonfai Dénes

Immár hatodik alkalommal rendezték meg a Szekszárdi Magasiskola Mészöly Miklós Irodalmi Akadémiát. A Babits Emlékház udvarán a Horhos koncerttel fejeződött be az ötnapos program. Liebhauser János, a szervezőcsapat egyik tagja elmondta, amikor az első magasiskolára készültek, az volt a cél, hogy a Mészöly-díjat nyert írók – akiknek addig esetleges kapcsolata volt csak Szekszárddal – jobban a városhoz kötődjenek. Mára megvalósult. Hat év alatt jól bejáratott írótábor lett a Szekszárdi Magasiskolából. Vannak visszatérő emberek, művészek, írók, akik életre szóló barátságokat kötöttek egymással, és már Szekszárd is fontos szerepet tölt be az életükben. A programok összeállításában mindig figyeltek arra, hogy az sokszínű legyen, ne csak egy-egy íróhoz kötődjenek a felolvasások, beszélgetések.

Szerdán mutatták be a Szörényi Lászlóról készült portréfilmet. Szörényi László a Mészöly egyesület elnöke, a Mészöly Miklósról elnevezett díj odaítélésében jelentős szerepe van. A portréfilmmel az volt a célja a szerzőknek, hogy bemutassák a belső logikáját a díj odaítélésének, az irodalmi akadémiának, az alkotótábornak, a mesterkurzusnak.

Idén a két Mészöly-díjas, Márton László író és Györffy Ákos költő voltak az írótábor vezető tanárai. Jelentkezőből volt bőven, közülük választották ki a tizenkét résztvevőt. Az elmúlt öt nap mindegyikében volt kiemelkedő esemény, melyen bárki részt vehetett: Szolláth Dávid a francia író, Camus Az idegen című regényét értelmezte, de szó esett a Sorstalanságról is. Szárosi Endrével Sós Dóra beszélgetett, Kukorelly Endrével Dicső Zsolt, Márton László pedig Gerőcs Péterrel. Nagyon jól sikerült Ódor János beszélgetése is Péterfy Novák Évával és Péterfy Gergellyel. A délelőtti kurzusokról – melyeken csak a jelentkezők vehettek részt – a hallgatók netnaplót készítettek. Írásaikat az irodalmi honlapokon lehet megtekinteni, elolvasni. „Az, ami a tábort egyedivé tette, kezdettől fogva tetszett. Az összetartás, a résztvevők ráhangolása a táborra, Mészölyre, legyen az esti tábortűz, borkóstoló, esti zenés felolvasás, az oktatók közreműködésével.” – írta egyikük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában