Tehetség Táncműhely

2018.08.30. 15:20

A Királyi Napok közönsége is tapsolt nekik

Hanol Erzsébet

Mozgalmas nyarat tudhat maga mögött a Tehetség Művészeti Alapítvány által fenntartott, paksi Tehetség Táncműhely. Iker Józsefné néptáncpedagógus és koreográfus, a táncműhely vezetője elmondta, hogy nemrégiben fejeződött be Balatonlellén a huszonnegyedik Csámborgó Néptánctáboruk, amelyen mintegy hetven fiatal vett részt. Felléptek a székesfehérvári Királyi Napokon és visszatérve a Balaton partjára, a Lellei Borhét zárásaként adtak nagysikerű műsort.

Ezt megelőzően Görögországban, Kateriniben láthatta őket a közönség, közöttük sok ott élő, illetve nyaraló magyar, akik nagy lelkesedéssel fogadták fiatal honfitársaik produkcióját a nemzetközi néptáncfesztiválon.

A következő időszak is mozgalmasnak ígérkezik, hiszen őszre két külföldi meghívása is van a Tehetség Táncműhelynek, valamint a jövő év elején ismét szeretnék megszervezni a népviseleti bált, amelyet idén először rendeztek meg Pakson.

Iker Józsefné elmondta, hogy az együttest tizenöt–huszonöt éves fiatalok alkotják, és többségük több mint egy évtizede táncol. Sőt, vannak köztük olyanok, akik már maguk is oktatnak, illetve most készülnek a Táncművészeti Egyetem néptánc szakára. Ebben segítséget jelent, hogy a néptáncpedagógus a folklórismeretre és a néprajzra is nagy hangsúlyt fektet a foglalkozások során.

A Tehetség Táncműhely repertoárjában számos táncanyag szerepel, köztük uszódi, kalocsa-vidéki, bogyiszlói, tyukodi, hajdúsági, szilágysági, kalotaszegi és mezőségi, legutóbb pedig őrkői cigány táncokkal foglalkoztak. A májusban Bonyhádon rendezett minősítőn a hajdúsági és a mezőségi koreográfiájukkal aranyminősítést érdemeltek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában