Rühl Gyuláné

2018.08.29. 07:00

Volt fonó, szövő, hímző, most pedig viseletkészítő

Három generáció ügyködik azon, hogy a német kultúra megmaradhasson. A mama sváb népviseletbe öltöztetett babákat készít, a lánya hagyományőrző előadásokat tart, az unoka pedig a mözsi viseletből írta a szakdolgozatát.

Wessely Gábor

Fotó: A szerző felvétele

Senki sem gondolta volna, hogy az óvodások szívesen viselik majd a kasmír kendőt. Illetve egyvalaki reménykedett ebben, Rühl Gyuláné, aki rojtokkal látta el a boltban vásárolt kendőket, aztán mellényt, ruhát, szoknyát is varrt a mözsi apróságoknak a fellépésekhez. Akkor, 1985-ben már kezdtek éledezni a sváb hagyományok. Felnőtt tánccsoport is alakult 1991-ben, ami azt jelentette, hogy annak feloszlásáig, 2006-ig volt elfoglaltsága bőven. Varrta, javítgatta a ruhákat, szomszédasszonya, Lemle Leóné hathatós segítségével. Az összképhez hozzátartozik, hogy az idősebb sváb asszonyok egy része még a kilencvenes évek elején is népviseletben járt a településen.

A ma 88 éves Rühl Gyuláné egy ideig fonodát működtetett a családtagjaival, aztán gépi kötéssel foglalkozó kisiparosként tevékenykedett. Nyugdíjba 1985-ben ment. A varrás tulajdonképpen végigkísérte az életét. Főleg a hímzésben lelte örömét: otthon van az ókalocsai, a tarka kalocsai és a szomorú kalocsai minták szín- és formavilágában.

Lánya, aki negyven évig óvónőként dolgozott, sokat tett a sváb kultúra megmaradásáért. A német ének és tánc mindennapossá vált a mözsi óvodában. Hagyományápoló, ismeretterjesztő előadásokat is tartott, és mondandóját viseletbe öltöztetett babákkal szemléltette. Ez is ösztönzést adott édesanyjának – aki 2006 előtt csak egy-egy babaruhát készített elajándékozásra –, hogy „felpörgesse a termelést”. Mára körülbelül 25 népviseletes baba van a házukban, a fiatalasszonytól az öregasszonyig. Némelyik üveges vitrinben mosolyog, másokra csak ritkán nyitják rá a szekrényajtót; helyhiány van. Komoly értéket képviselnek ezek a babák: Tradíció védjeggyel rendelkező, egyedi alkotások. Szeretnék majd méltóképpen elhelyezni az anyagot, egy sváb közgyűjtemény részeként.

Erre jó az esély, mert itt van már az új generáció, melynek tagjai – legalábbis Mözsön – magukénak érzik a hagyományápolást. Rühl Gyuláné unokája komoly néprajzi gyűjtőmunkát végzett, és annak eredményét publikálta is. Szakdolgozatát a mözsi viseletből írta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában