elismerés

2018.09.15. 20:00

Hatvankét év múlva esedékes a következő

Dicső Zsolt Közjóért kitüntető díjat kapott Szekszárd Város Napján. A költő, kultúraszervező elmondása szerint hatvankét évente kap kitüntetést, így beruházott egy zakóra. Ezt még épen és egészségesen szeretné megérni.

Budavári Kata

Fotó: Mártonfai Dénes

Sokan gratuláltak Dicső Zsoltnak elismeréséhez és a díjazottak nevében mondott beszédéhez is. A költő a Szekszárd Város Napján tartott ünnepi közgyűlésen vett át Közjóért kitüntető díjat Ács Rezső polgármestertől.

– Hazudik, aki azt mondja, hogy nem örül, ha gondolnak rá – szögezi le a poéta. Hozzáteszi, hogy persze nyilvánvalóan nem azért csinál az ember bármit is, hogy kitüntessék.

A mostani átlaga szerint Dicső Zsoltot hatvankét évente éri ilyen megtiszteltetés, így vásárolt egy zakót. Azt talán mondani sem kell, hogy a hatvankét év múlva esedékes újabb kitüntetést épen és egészségesen szeretné megélni a szakálláról is ismert költő. Azt sem bánná, ha ismét a mostanihoz hasonló jeles kitüntetett gárdával vehetne át díjat.

Hatvankét év múlva persze Dicső Zsolt úgy hatvan éve lesz már nyugdíjas. Most viszont nagyon is aktív élete legjobb munkahelyén, a megyei könyvtárban. Sokan nem értik, hogy miért hord szinte mindig napszemüveget, holott az ok prózai: eddig jobbára éjszaka dolgozott, ez több évtizedet jelent, így nappal neki nagyon világos van. Verset gyakran hajnalban vagy olyan napszakokban írt, amikor mások dolgoztak vagy éppen aludtak.

– Most viszont, mint a profik, akkor írok, amikor ráérek. De mindig van nálam papír, szorgosan jegyzetelek. Egyébként eddig sem ontottam a könyveket, de most még inkább lelassult ez a folyamat. A könyvtár nem feltétlen nyolcórás munkát jelent, hiszen például az író-olvasó találkozókat, kiállításokat késő délután, estefelé tartjuk. Most viszont olyan munkarendben dolgozom, hogy a hétvégék és az ünnepek szabadok, ezt pedig az én Füstike Drágám és Dönci fiam igencsak jó néven veszik – meséli.

Abban egyébként, hogy Dicső Zsolt a kultúraszervezést ilyen magas fokon űzheti, a családjának is nagy szerepe van. A költő jó barátságot ápol a magyar irodalmi élet számos jeles képviselőjével, például Garaczi Lászlóval, Háy Jánossal, Kukorelly Endrével, Péterfy Gergellyel, Podmaniczky Szilárddal, Szilasi Lászlóval, Szkárosi Endrével vagy Vass Tiborral. De miután a könyvtárban beszélgetett vele, még egy egész estét, aztán egy délelőttöt átdiskurált Závada Pállal, aki aztán egy budapesti rendezvényen kitörő örömmel üdvözölte.

– Ennek az lehet az oka, hogy szeretem az embereket – mondja szerényen. Azt, hogy belekerült az irodalmi életbe, észre sem vette, csak azt, amikor már benne volt. Ma már több szervezetnek, például az írószövetségnek vagy a küldeményművészeti társaságnak is tagja, sőt, időnként művészeti vitákba is belefolyik. Írói tevékenységét illetően legutóbb Világgá maradok /Hasonállatok abc-be címmel jelentek Dönci ihlette gyermekversei.

– A gyerekdolgok most egy időre kijöttek belőlem, bár kétéves az unokám, úgyhogy még ez is alakulhat. A prózakötetemből évek óta egy fél oldal van vissza. Közben születtek persze „rendes” versek is, legújabb felnőtt kötetem nemsokára elkészül. Munkacíme már évek óta A fájdalom, az ügynök és a jégszekrény, így akár változtathatok is rajta – véli Dicső Zsolt.

Szervezetek, amelyeknek tagja

Dicső Zsoltot néhány éve felvették a Magyar Írórószövetségbe, a Szépírók Társaságába, szerkesztőtársával, Jankovics Zoltánnal együtt pedig a Magyar Küldeményművészeti Társaság alapító rendes tagjai. Kettejük és Gulya István nevéhez kötődik a Pad Irodalmi és Művészeti Folyóirat indítása. A lap már huszonkét éves. A PAD Egyesület a város kiemelt civil szervezete, amely korábban a Mészöly Miklós-emlékplakettet is kiérdemelte. Dicső Zsolt a Mészöly-kultusz egyik elhivatott ápolója, a Szekszárdi Magasiskola elnevezésű írókurzus egyik főszervezője, ahol a rangos előadók közül nem egy Mészöly köpönyegéből bújt elő. Dicső Zsolt a Közjóért kitüntető díjat költőként és kultúraszervezői tevékenységével érdemelte ki, hiszen Szekszárd város jó hírét itthon és az ország más tájain is rendre öregbíti.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában