Brass Vegas Fesztivál

2018.09.10. 20:00

Pizsamában is lehet nagyszerűen zenélni

Mások mellett pizsamás zenészek akadályozták a gépjárműforgalmat vasárnap délután a tolnai főutcán. Közben fiatal férfiak egy csoportja egy törékeny hölgy testi épségét veszélyeztette. A rendőrség és a polgárőrség még asszisztált is mindehhez.

Steinbach Zsolt

Fotó: Makovics Kornél

A nyugalom megzavarására is alkalmas jeleneteknek lehettek tanúi azok, akik vasárnap kora délután Tolna egyik főutcáján, a Bajcsy-Zsilinszky utca környékén jártak. Az utat menetelő fúvószenekarok foglalták el, köztük pizsamába öltözött zenészek is voltak. Vonulásuk közben fiatal férfiak időről időre egy nőt repítettek a levegőbe.

Ez a némiképp szokatlan kép nem valami szürreális káosz kitörését vetítette előre, hanem az első alkalommal rendezett tolnai Brass Vegas Fesztivál kezdeteként tárult az érdeklődők elé. Látványosabb nyitányt nem is lehetett volna kitalálni: az eseményen résztvevő együttesek – a bátaszéki és a szabadkai fúvószenekar, a szekszárdi és a tolnai ifjúsági fúvószenekar, valamint a budaörsi Vivace Táncegyesület mazsorettjei és „cheerleader” akrobatái – a Hősök teréről vonultak a MAG-Házhoz, rendőri és polgárőri biztosítással. A zenekarok menet közben egymást váltva játszottak, a táncosok és a sportakrobaták mozgásához is biztosítva az ütemet és a dallamot. A zenekaroknak nem kellett ragaszkodniuk semmilyen hivatalos protokollhoz, aki akart, jelmezbe bújhatott. Ezért volt, hogy a tolnaiak például pizsamában és más hálóöltözékekben vonulva fújták.

A felvonulás jól jellemezte az egész fesztivál szellemiségét: az esemény kitalálója és rendezője, a Tolnai Ifjúsági Fúvószenekar egy kötetlen, vidám, ugyanakkor színvonalas zenei rendezvényt akart összehozni. Így aztán bármennyire is „szedett-vedettnek” tűnhetett például a zenészek felvonuláskori ruházata, valamennyi együttes játéka fegyelmezett volt: a zene pontosan, tisztán szólt az egész nap folyamán.

De nem csupán a felvonulás tért el az általában szokásostól. A közel kétszáz fellépő ellátását is újszerűen oldották meg a rendezők, akik főzőversenyt hirdettek meg a fesztivál alkalmából. A jelentkező csapatoktól pedig azt kérték, hogy az egyébként sem madárétkűeknek készülő főztjükből a fellépők is kóstolhassanak. Mintegy tíz csapat – köztük tolnai és környékbeli civilszervezetek, baráti és munkahelyi közösségek – nevezett a versenyre, és mondani sem kell, hogy mindenki jóllakott. Akár többször is.

A sikeres programot ismételni kell, tervbe is vette az egyesület

A fesztivál programjának fő elemei a zenekarok – kivétel nélkül színvonalas – koncertjei voltak, amelyek között a budaörsi táncosok és az akrobaták, illetve Pilisi István műsorközlő szórakoztatta a közönséget.

Tolna polgármestere, Appelshoffer Ágnes köszöntőjében méltatta a rendező Tolnai Ifjúsági Fúvószenekar kiapadhatatlan energiáját és ötletgazdagságát. Üdvözlő szavait azzal zárta, hogy mivel az első tolnai Brass Vegas Fesztivál minden tekintetben sikeresnek ítélhető, érdemes lenne jövőre is megrendezni. Ahogy az egyébként a tolnai fúvósegyesület tervei között is szerepel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában