Előadás

2018.10.02. 09:30

A győztes csatára emlékeztek

Wessely Gábor

Az utolsó győztes kuruc csata 1708 szeptemberében volt, Kölesd térségében, Béri Balogh Ádám vezetésével. Az évforduló kapcsán minden évben találkoznak a településen a Béri Balogh Ádám Baráti Társaság tagjai, megemlékezést tartani, és megkoszorúzni a Csendes Panzió falán lévő emléktáblát. Ezt legutóbb most vasárnap tették meg. Érkeztek az ország távolabbi tájairól is a kor iránt érdeklődők, mintegy húszan.

Előadást dr. Bérczessy Lajos egyetemi docens tartott a kuruc kor hangszereiről, énekeiről, táncairól. A program moderátora dr. Pócos Géza volt, a koszorút Csendes Sándor és Szilády Dezső helyezte el. Kiemelték az ötletgazda, a tábla elkészíttetését szorgalmazó helyi vállalkozó, Stengeli Andrásné szerepét.

Megemlékezéseket, a mostanival együtt, tizenkét alkalommal tartottak Kölesden. A téma mindig más és más, de a két főszereplő ugyanaz: II. Rákóczi Ferenc és Béri Balogh Ádám. A hagyományőrző társaság elszállásolása ezúttal Uzdon történt, s azon a környéken is megnézték a nevezetességeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában