kiállítás

2018.11.08. 18:10

Pápák, királyok, császárok voltak a Mátyás-kódexek egykori tulajdonosai

Balázs László

Fotó: Makovics Kornél

A Mátyás király-emlékévet koordináló budapesti Magyarság Háza jóvoltából a Tinódi-házba érkezett a Bibliotheca Corviniana című vándorkiállítás.

A kolozsvári Amaryllis Társaság és az Országos Széchenyi Könyvtár jóvoltából a budai vár könyvtárában, Mátyás király híres corvinái között érezhetik magukat a 2008-ban, a Reneszánsz Évben elkészült és 2018-ban, a Mátyás király-emlékévben felújított tárlat szemlélői.

A Bibliotheca Corviniana közismerten Európa Alpoktól északra lévő területének legnagyobb és legjelentősebb könyvtára volt. Becslések szerint Mátyás király könyvtárának 2000-2500 kötete lehetett, mely – tekintettel arra, hogy egyetlen kódexbe több művet másoltak – 4500 művet ölelhetett fel az irodalom és a tudomány minden ágából. Az Országos Széchenyi Könyvtár őrzi jelenleg a Magyarországon található 53 corvina nagy részét, ami a világon a XVI. századdal és Moháccsal kezdődő szétszóródást követően fennmaradt hiteles Corvina-kötetek csupán negyedrészét képezi.

A kódexek Mátyás könyvtárában – aki mindig szakított időt az olvasásra – soha nem a dísztárgy szerepét töltötték be. A hangulat tehát, amit a kiállított másolatok megidézni kívánnak, ezen a kiállításon sem a fényűző pompáé, hanem a tartalmas beszélgetéseké, az olvasás élvezetéé. A kiállítás anyaga 23 corvina egy-egy részletét villantja fel az Országos Széchényi Könyvtárban található 32 közül.

A kiállítást Csibi Krisztina, a Magyarság Háza igazgatója, és Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára nyitotta meg.

Exkluzív

Bálint Ágnes brassói művészettörténész egy alkalommal így mutatta be a híres könyvtárat és a kiállítást: „A mai ember számára a több száz éves kódexekkel való találkozás megható élményt jelent. Rendkívüli anyagi értékük, valamint a fénnyel, a porral, a szélsőséges hőmérsékleti értékekkel és szállítással járó rezgésekkel szembeni túlérzékenységük miatt a kötetek kézbevétele ma is csupán egy szűk kör kiváltsága, megtekintésük exkluzív eseményekhez kötődik.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában