emlékfesztivál

2018.11.19. 14:00

Világ- és népzene csendül fel Makovecz tiszteletére

Ötödik helyszíne volt az idei Héttorony Fesztivál programsorozatnak a kakasdi Faluház.

Balázs László

Fotó: Makovics Kornél

A Makovecz Imre által tervezett épületekben, terekben – határon innen és túl – világ- és népzenei dallamok csendülnek fel, tíz magyarországi és határon túli településen 80 művész, tíz kiállítás, 16 koncert, táncház és fényfestészet várja közönséget. A kéthetes programsorozat Makovecz Imre munkássága előtt tiszteleg. A cél, hogy az építész által alkotott helyszíneken zeneszó is hirdesse, hogy a szakrális építészet él. Minden térnek más az akusztikája, a koncerteken általában nincs is szükség hangosításra. Makovecz Pál, a Makovecz Imre Alapítvány elnöke elmondta: a nagyközönség előtt tavaly megnyílt Makovecz Központ először adott otthont a fesztivál megnyitójának. „Hiszek benne, ha Makovecz Imre közöttünk lenne, nagyon szeretné ezt a fesztivált” – tette hozzá.

Csányi Tamás, a Ciszterci Szent Imre-templom kórusának karnagya úgy fogalmazott: Makovecz Imre és „más mohikánok”, köztük Kallós Zoltán vagy Kobzos Kiss Tamás lebonthatatlan hagyatékának kötőanyaga „nem a civilizáció bármely táján elszórható szervetlen anyag.”

A Héttorony Fesztivál nevét a Kossuth- és Ybl-díjas építésznek az 1992-es Sevillai Expón felépült héttornyú magyar pavilonja adta. A fesztivál helyszínei között Budapest mellett Csíkszereda, Kolozsvár, Szigetvár, Kakasd, Paks, Csenger, Nagygéc, Tokaj és Bak szerepel.

Kakasdon Dévényi Sándor és Pásztor Péter építészek közös kiállítása nyílt meg, a tárlatot Csernyus Lőrinc építész nyitotta meg – mondta el lapunknak Dávidné Sebestyén Sarolta, a Faluház vezetője. Ezt követően az Aranypénz-térdű szerető címmel Nagy László énekelt verseit Bognár Szilvia, Novák Péter és az Etnofon Társulás adta elő. Az estét a Branka Trió koncertje zárta. A közelmúltban alakult formáció balkán népzenét játszik, az énekes Básits Branka felmenői medinaiak. Az eseményen megjelent Szabó Marianne, Makovecz Imre özvegye is. A Héttorony Fesztivál tíz éve indult útjára, a völgységi településen negyedik alkalommal szerveztek kulturális programokat. A kiállítás két hétig látogatható, s mivel a Faluháznak nincs állandó nyitvatartása, a könyvtárban vagy az önkormányzatnál kell érdeklődni.

Az organikus építészet mesterének születésnapján, no­vember 20-án a fővárosban a Hagyományok Házában gálaműsorral zárul a fesztivál.

A lengyel Volosi zenekar emeli a fesztivál rangját

A Héttorony legenda szimbolikája számos alkalommal feltűnt a magyar kultúrtörténetben. A Kárpát-medence népi műveltsége, kollektív emlékezete és kreativitása, valamint a nagy elődök szellemi hagyatéka jelenti azt a kincset, amit a Héttorony magában rejt Bécs, Kassa, Munkács, Brassó, Újvidék, Zágráb és Maribor tornyai között.

A rendezvény programját Kiss Ferenc, a fesztivál művészeti vezetője állította össze. Elsősorban a Fonó Budai Zeneház látókörében lévő művészek közül válogatnak, főként a hazai legjobb népzenészek, világzenészek lépnek fel a rendezvényen, de minden évben eljön egy-egy külföldi együttes, idén például a lengyel Volosi zenekar emeli a fesztivál rangját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában