német nemzetiség

2018.12.10. 12:29

A tánccal, zenével és verssel színesített gálán két nyolcadikos fiatal vehette át az elismerést

A polgármester hangsúlyozta, hogy a helyi németség jelentősen gyarapította kultúrájával a várost.

Szeri Árpád

Fotó: Mártonfai Dénes

Ismét telt házzal zajlott le a múlt héten pénteken a Szekszárdi Német Nemzetiségi Egyesület és a Szekszárdi Német Nemzetiségi Önkormányzat közös rendezvénye. A Nemzetiségek Napja alkalmából a Garay János Gimnázium dísztermében tartott gálaműsor dalban, táncban, versben és zenében adott ízelítőt a színes német kultúrából.

Ács Rezső polgármester köszöntötte a közönséget, egyebek mellett arra hívta fel a figyelmet, hogy a helyi németek jelentősen gyarapították kultúrájukkal a várost. Ez a kultúra szemléletet, gondolkodásmódot is jelent, alázatot, szorgalmat és kreativitást.

Dr. Józan-Jilling Mihály, a Szekszárdi Német Önkormányzat elnöke többek között felidézte az indulást, az 1996-os évet, amikor is Hepp Ádámmal együtt elgondolták, hogy a németség mivel járulhatna hozzá az adventi időszak ünnepi rendezvényeihez. Az említett évben volt az első gála, a jelenlegi immár a huszonharmadik! Megemlékezett a közelmúltban elhunyt Heinek Ottó országos német önkormányzati elnökről is. Végezetül a sötétség és világosság ellentétpárját felidézve, a helyi németség kulturális eredményeire is tekintettel úgy fogalmazott: inkább gyújtsunk gyertyát, minthogy a sötétséggel harcoljunk.

Az est folyamán a Wunder-land- és Wosinsky utcai óvodák német nemzetiségi gyermekcsoportjainak, a Dienes Valéria Grundschule, a Babits Iskola és a Baka István Iskola diákjainak, a Mondschein Kórusnak, az Alisca Brass Band Szekszárdi Német Nemzetiségi Tűzoltó Fúvószenekarnak és a Szekszárdi Ifjúsági Fúvószenekarnak tapsolt a közönség.

Ungarndeutscher Nachwuchs-díjat kapott az utánpótlást erősítő két diák

Az ünnepen megtörtént a néhai Klézli család által alapított Ungarndeutscher Nachwuchs-díj átadása is. Ebben az elismerésben a nemzetiségi hagyományok ápolása terén, valamint a német nyelv tanulása során kiemelkedő eredményeket elérő fiatalok részesülhetnek. Ez alkalommal Hunyadi Panna, a Babits Mihály Általános Iskola, illetve Főglein Liza Kató, a Dienes Valéria Általános iskola – Valéria Dienes Grundschule diákjai vehették át az értékes kitüntetést ifj. Töttős Gábortól, a Szekszárdi Német Nemzetiségi Egyesület elnökétől. Mindkét diák nyolcadik osztályos, az is közös bennük, hogy nemcsak kedvelik a német nyelvet, irodalmat és kultúrát, de minden ehhez kapcsolódó tantárgyból színjelesek. A két fiatal sikerrel vett részt általános iskolásoknak szervezett német nyelvi, szépkiejtési versenyeken is. Gyakran és örömmel szerepelnek kiválóan előadott szavalatokkal a helyi németség rendezvényein.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában