Édes Gyönk

2018.12.02. 18:47

Jellegzetes gyönki épületeket állítottak ki mézeskalácsból

Nemcsak a német egyesület, hanem több egyéni kiállító is készített cukormázas csodát.

Balázs László

Fotó: Dörmer Csaba Béla

Az adventi időszak a városban már évek óta a mézeskalács kiállítással kezdődik. A főszervező gyönki Német Nemzetiségi Egyesület az ünnepkör első vasárnapján tartotta meg hetedik alkalommal Édes Gyönk elnevezésű rendezvényét. A puha sütemények helyi életképeket, épületeket jelenítenek meg stilizálva. Az evangélikus templomban Kollár Zsolt lelkész köszöntötte magyarul és németül a szép számú közönséget, majd Ribányi József, a Tolna Megyei Közgyűlés alelnöke nyitotta meg a tárlatot. Beszédét követően a Sásd Városi Koncert Fúvószenekar lépett fel – mondta Kemler Imréné, az egyesület elnöke.

A kiállítás megnyitása, majd megtekintése után a rendezvény a Tolnai Lajos Gimnázium nagytermében kultúrműsorral folytatódott, ahol fellépett a szekszárdi Mondschein kórus, a gyönki Grüne Wiese utánpótlás tánccsoportja és a helyi Szivárvány Óvoda növendékei. Ezt követően a szervezők mindenkit állófogadáson láttak vendégül, ráadásként a sásdiak még egy félórás műsorral örvendeztették meg a résztvevőket.

A mézeskalács kiállításon sok gyönki nagy épület látható süteményből készítve, többek között a három templom, a Magyary-Kossa kastély, a Sulkowsky-kastély, a gimnázium épülete, a Dózsa György tér, a piactér, valamint a remekműnek számító szüreti felvonulás is. A nemzetiségi egyesület tagjai mellett – akik november 12-én kezdték a sütést és az összeállítást – több egyéni kiállító is készített cukormázas csodát. A kiállítás december 15-ig látogatható a templomban minden nap 14 és 17 óra között, egyéb időpontra bejelentkezés szükséges.

Esküvő

Kemler Imréné megjegyezte, a mézeskalács mellett plusz tárlatként sváb és felvidéki őseik hagyatékából többek között az esküvőkön és keresztelőkön használt tárgyakat is bemutatnak az érdeklődőknek. De emellett van bölcső is a kiállított darabok között. Abban az időben az esküvőn a menyasszony sötét brokátselyemből készült ruhát viselt bő szoknyával és karcsúsított blúzzal. A vőlegény szokásos öltözete a jellegzetes fekete csizma és fekete mellényes ruha volt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában