ünnep

2018.12.03. 07:00

Kigyúltak a fények, kezdődik az advent

Elkezdődött az advent, a karácsonyra történő lelki felkészülés négy vasárnapon át tartó időszaka.

Balázs László

Fotó: Makovics Kornél

Az advent – a szó jelentése az Úr eljövetele – eredete az V-VI. századra nyúlik vissza, ebben az időben az emberek szigorú böjtöt gyakoroltak. Napfelkelte előtt hajnali miséket tartottak, amelyeket „angyali misének”, „aranyos misének” is neveztek. 1611-ben a nagyszombati zsinat advent első vasárnapjától vízkeresztig megtiltotta az esküvőket, zajos mulatságokat.

Az adventi koszorú hagyománya ősi időket idéz, kapcsolatban van a téli napforduló szokásaival. Magyarországon csak a XX. század vége felé kezdődött el az adventi koszorú népszerűsége. Az első adventi koszorút Johann Hinrich Wichern, német evangélikus lelkész készítette el 1840-ben egy árvaházban, oktató jelleggel. A lelkész 23 gyertyát helyezett el egy felfüggesztett szekérkeréken, amelyen advent minden napján eggyel többet gyújtott meg karácsonyig, a szokás hamar követőkre talált.

A jelképpé vált adventi koszorú felfüggeszthető, vagy asztalra helyezhető fenyőből, örökzöldből és négy gyertyából készül. A négyes szám a karácsonyt megelőző négy hetet jelzi. Minden héten eggyel több gyertyát meggyújtva a növekvő fényt szimbolizáljuk, hiszen ez az év legsötétebb időszaka.

Magyarországra ez a szokás katolikus közvetítéssel jutott el. Ez azt jelenti, hogy a katolikusoknál három lila és egy rózsaszín gyertya van a koszorún. A lila szín a böjt, a bűnbánat, az önvizsgálat színe, míg az egyetlen rózsaszín gyertya az örömöt, Szűz Máriát szimbolizálja.

Az ünnepi díszbe öltözött terek mesés kirándulásra hívogatnak advent hétvégéin. Különleges fények, meghitt hangulat, neves előadók a színpadokon – e jelzőkkel lehetne jellemezni a tegnap kezdődött ünnepi időszak megyei történéseit.

A megyeszékhelyen vasárnaponként az önkormányzat épületéből – a fényfestésnek köszönhetően – mesebeli ház lesz, karácsonyi animációba csöppennek a látogatók. A forralt bor és kürtőskalács-illatú forgatagban szinte méterenként találunk egy helyet, amely közös szelfiért kiállt. Van adventi vásár közös gyertyagyújtással, lélekmelegítő dallamok, betlehem és míves ajándékok. A Béla király téren igazi karácsonyváró hangulat fogadja a látogatókat egészen december 23-ig.

A színpadon többek között fellép a Holló együttes (december 6.), a nagyobbaknak szól a Danubiana tamburazenekar műsora (de­cember 8.), illetve másnap a Suba Attila & The SoulFool Band koncertje. De­cember 15-én a Harmónia Rend Band gyermekkórus ad műsort, de nagyobb érdeklődésre tarthat számot 23-án a Daniel Speer Brass Swingkarácsony elnevezésű zenei műsora.

Bonyhádon több szempontból is rendhagyónak bizonyult az advent. A völgységi városban szombaton első alkalommal a 475 millió forintból felújított új rendezvénytéren gyúltak ki a fények.

Tamásiban a nagy koszorú közös díszítése számít közösségépítő programnak, a könnyűzenei vonalra Gájer Bálint énekes swingműsora erősített rá.

Pakson tegnap délelőtt az ASE csarnokában sportdélelőtt keretében a versengés mellett kézműves foglalkozásokkal, karácsonyi díszek készítésével várták a kicsiket és nagyokat.

Sokszínű a kínálat a Babitsban

A szekszárdi Babits épülete is megtelik élettel. A színházkedvelőknek nagy sikerű darabokat, a zenerajongóknak komoly- és könnyűzenei koncerteket kínálnak a szervezők. A színházteremben tegnap a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház előadása, az Advent a Hargitán nyitotta a produkciók sorát. A további programok közül ki kell emelni a veszprémi Pannon Várszínház előadásában a Pál utcai fiúk zenés játékot. Molnár Ferenc azonos című regényéből készült produkció iránt akkora volt az érdeklődés, hogy két előadást tartanak december 9-én. Magyarország egyik legnépszerűbb rockzenekara, a Hooligans a Szolnoki Szimfonikus Zenekarral együtt lép színpadra 16-án. Sokszínű zenei világát mutatja meg december 23-án a Csík zenekar, amely már 30 éve töretlen lendülettel, a sikereket ügyesen kezelve létezik és koncertezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában