előadás

2019.01.10. 16:20

A fejedelem rátermett feleségéről hallhattak

Szeri Árpád

Fotó: Makovics Kornél

Tavaly volt háromszázharminc éve, hogy elhunyt Erdély fejedelemasszonya, pontosabban Erdély fejedelmének, I. Apafi Mihálynak a felesége. Bornemissza Annáról van szó, akiről el lehet mondani, hogy hitvesi szerepe ellenére sem maradt férje árnyékában, sőt, komoly befolyással bírt rá. Ezt támasztotta alá az a tegnapi előadás, melyet Szalai Ágnes tartott a Wosinsky Mór Megyei Múzeumban.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem doktorandusza, a PTE történelem-latin szakot végzett történésze Tolna megyei gyökerekkel rendelkezik: Medinán nőtt fel és Bonyhádon, a Petőfi Sándor Evangélikus Gimnáziumban érettségizett.

Az 1630 körül született Bornemissza Anna kiváló vezetői erényekről tett tanúbizonyságot, alapvetően a gazdaság területén. Rengeteg időt töltött a fejedelmi udvartartás szervezésével, a gazdálkodás ellenőrzésével, ezt bizonyítják fennmaradt számadáskönyvei is. Gazdasági naplót is vezetett, melybe pontosan bejegyezte a kiadásokat és a bevételeket.

Szalai Ágnes arra is felhívta a figyelmet, hogy a szakácsművészet terén is maradandót alkotott: a közönség megkóstolhatta azt a túrópogácsát, valamint a gyümölccsel töltött, kelt tésztát, ami Bornemissza Anna szakácskönyvének receptje alapján készült.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában