visszatekintés

2019.01.14. 17:30

A tavalyi évben is volt mit nézni a megyei mozikban

Tavaly 2,23 százalékkal kevesebb nézője volt a magyar moziknak, mint egy évvel korábban. Ezzel ellentétesen mozogtak a megyei trendek.

Balázs László

Fotó: Makovics Kornél

A magyarországi mozik 13,98 milliós nézőszámmal tavaly 20,11 milliárd forintos bevételt értek el, így az egy évvel korábbihoz képest annak ellenére is 97 millió forintos többlet keletkezett a kasszákban, hogy 319 ezerrel kevesebben váltottak jegyet – áll a Filmforgalmazók Egyesülete összesítőjében. A bemutatott filmek egyike sem tudta átlépni a bűvös egymilliárdos határt, a Bosszúállók: Végtelen háború című film 897 millió forinttal nyerte az évet (573 ezer néző).

– A bölcskei Rákóczi mozi egyre népszerűbb, nemcsak a helyiek, hanem a környező települések mozirajongói is szívesen látogatnak el hozzánk – mondta Botosné Verba Ágnes, kulturális szervező. – A nézőtér 280 férőhelyes, sokan a terem hangulatáért látogatnak el hozzánk. Tavaly huszonegyezer látogató váltott jegyet, ez ötezerrel több mint az előző évben. Mivel artmozi besorolásunk van, ezért ötven százalékban művészfilm kategóriába sorolt alkotásokat vetítünk. Egy szűk réteg csak ezekért a mozgóképekért jön hozzánk. 2018-ban 170 filmet vetítettünk, ebből 28 volt magyar. Sikerfilm volt nálunk a Bohém Rapszódia, az Aquamen, a BUÉK és a Mamma Mia! – Sose hagyjuk abba.

Vándorcirkusz módjára járja az országot a Mozgó Mozi csapata, akik megpróbálják visszacsempészni a közösségi filmnézés semmihez sem hasonlítható hangulatát. A megyében Pakson és Dombóváron tartanak vetítéseket. A dombóvári Tinódi Ház rendelkezik Ernyő Engedéllyel is, a kereskedelmi forgalomban már megjelent filmalkotásából válogathatnak korlátlan számú vetítéssel színházteremben, vagy szabadtéren.

– Emellett havonta egy alkalommal a Mozgó Mozi csapata is eljön hozzánk – ismertette Somlai Adrienn, a dombóvári Tinódi Ház igazgatója. – Rugalmasak, igény szerint lehet kérni tőlük filmeket, persze ez függ attól is, melyik forgalmazóval állnak kapcsolatban. Kérésre magyar filmeket is vetítenek, ilyen volt például a Kincsem és a Testről és lélekről. A dombóvári származású Balázs Béla-díjas forgatókönyvíró, Köbli Norbert két alkotása, az Örök tél és a Trezor szerepelt a vetített alkotások között. Úgy tapasztaljuk, folyamatosan nő a nézőszám, ismét kezdik felfedezni az emberek a mozit.

Több külföldi

– Amíg a nagyvárosokban könnyen mozihoz jut az ember, vidéken ez sokkal nehezebb. Havonta egyszer, összesen körülbelül 35–40 alkalommal tartott már nálunk vetítést a Mozgómozi Kft. Az átlagos nézőszám száz fő volt – közölte Bíró Kristóf, a Csengey Dénes Kulturális Központ kulturális szervezője. – Hetven százalékban külföldi filmek kerülnek vetítésre, a maradék harminc százalékot magyar alkotások teszik ki. Pakson sikerfilmnek számított a Mamma Mia! – Sose hagyjuk abba, a Jurassic World: Bukott birodalom, Solo: Egy Star Wars történet és a Valami Amerika harmadik része.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában