néptánc

2019.01.12. 10:33

Antológiás lett a Bartina ifjúsági csoportja a pitrazással

Szeri Árpád

A pitrazás olyan erdélyi, mezőségi népszokás, melynek keretében a párválasztó fiúk lehetőséget kapnak arra, hogy a fonóban serénykedő lányok közül a nekik kedveset rövid időre kihívják az udvarra. Ha az ismerkedés sikerrel járt, fellobbant a kölcsönös rokonszenv, akkor a fiú is bemehetett a fonóba és folytathatta a beszélgetést a leányzóval.

Pitrazás: ezt a címet viseli Nyemcsokné Kárpáti Katalin és Nyemcsok Pál koreográfiája, melyhez egy friss hír köthető: nemrég jött meg az értesítés, mely szerint ezzel a tánccal a Bartina Néptánc Egyesület ifjúsági csoportja bejutott az Ifjúsági Antológiára. Ez a rendezvény február 23-24-én lesz Békéscsabán. Nyemcsok Pál úgy értékelte, hogy a csapatot a barátság és a tánc minőségének a találkozása jellemzi, a szorgos munka mellett ez tette lehetővé ezt a szép sikert.

Matókné Kapási Julianna ugyancsak örömmel nyugtázta a nemrég érkezett hírt, melyhez egy másikat is hozzátett.

– A gyermek korosztály tavalyi, szegedi bemutatkozása alapján hasonló felkérést kapott – közölte a művészeti vezető. – Ők március elején Székesfehérváron lépnek fel. Sőt, egyáltalán nem tartom kizártnak, hogy ugyancsak kiválóan szereplő felnőttcsoportunk is ott lesz a saját antológiáján, Budapesten.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában