ünnepek

2019.01.12. 18:59

Díszes kalácsot sütöttek karácsonyra

Budavári Kata

Karácsony második napját kedden ünnepelték a medinai szerbek. Mint azt Szokics Szavétától megtudtuk, a díszes kalács elkészítésében unokája, Subotic Milka is segédkezett.

A kalács a bőséget szimbolizálja, ezért kerül rá tésztából szőlő, boroshordó, kalász, tyúk és csirke. Ezért az egész éves bőségért fohászkodnak az ünneplők.

Erre a rituális ételre bazsalikom kerül, amelynek hasonló szerepe van a szerbeknél, mint a rómaiaknál annak idején a babérnak volt. A kalácsot szokás olyan kosárra állítani, amelybe alma, búza, dió, aprópénz kerül, de nem hiányozhat a gyertya sem. Az is kiderült, hogy a búzát nem apró edénybe, hanem egy rendes méretű tálba vagy tányérra illik ültetni.

A nyugati keresztényekétől eltérő szokás viszont, hogy nem karácsonyfát állítanak, hanem szalmát hoznak a házba, hiszen Jézus is szalmába született. Néhány szál a karácsonyi asztalra, a terítő alá is kerül. Egyezés viszont, hogy a szerb ortodox gyerekek ugyanúgy szép ajándékokat kapnak, mint a nyugati keresztények.

A legfiatalabbak egyébként szenteste a harang megszólalásakor háromszor is kihirdetik a karácsony örömhírét: Hrisztosz szé rodi, azaz Jézus megszületett. A szerbek január 13-án szilvesztereznek, az újévet pedig 14-én ünneplik majd meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában