Sárkány Kázmér

2019.01.15. 17:30

Énekelj a széllel, hangod messze szálljon

Az elmúlt szombaton a Dombóvári Székely Kör új évi dalestjén Sárkány Kázmér, a Magyar Állami Operaház magánénekese lépett fel az Apáczai szakközépiskola dísztermében.

Varga Szilvia

A Dombóvári Székely Kör újévi koncertjén Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár a térség országgyűlési képvelője is jelen volt. Köszöntötte székely testvéreit és a vendégeket az új év alkalmából, majd dr. Hegedüs János, Dombóvár plébánosa kért áldást mindenkinek az új esztendőre.

Ezt követően Sárkány Kázmér, a bukovinai székely származású művész változatos repertoárral szórakoztatta a közönséget. Az Elindultam szép hazámból kezdetű népdallal nyitotta meg az újévi koncertet, utalva származására, majd életéhez kötődően a közönség hallhatott egy katonadalt, amely első szólója volt a Honvéd együttesben; az Énekelj a széllel kezdetűt. A bariton operaénekes közel hetven szerepet énekelt el negyvennyolc éves énekesi pályafutása alatt. Simándi József tanítványaként A sevillai borbélyban a Fioriello szereppel debütált. Két olyan opera volt karrierje alatt, ahol három szerepet is énekelt: az egyik az említett Rossini opera, ahol még Figarót és idősebb korábban Bartolo doktort játszotta, a másik a Bánk bán, ebben az előadásban fiatalon a királyt, később Tiborcot és végül Solom mestert alakította.

Vallomása szerint a bohó szerepek illenek hozzá leginkább, hiszen sohasem tudott öt percnél tovább viselkedni, sem a színpadon, sem a magánéletben – osztotta meg a közönséggel. Az operaszerepei közül felcsendült a János vitézből Egy rózsaszál szebben beszél, melyben mindig szeretett nagyanyjára emlékezik. Majd A cigánybáró operettből Zsupán dalát énekelte először közönség előtt, amelyet pályafutása elejéhez kötött. A magát népi bariton énekesnek nevező énekes rátért a komolyabb hangvételre és egy szép szerelmes dallal folytatta: Petőfi Sándor Reszket a bokor című versének megzenésítését adta elő.

Operettel folytatta és elénekelte ebből az indíttatásból az Egy boldog nyár Budapesten című dalt. Nemrég énekelt életében először népi zenekarral magyar nótát a televízióban, valamint bejárta Észak-Amerikát New Yorktól Torontóig egy turné alkalmával. Az est végén két gyöngyszemmel búcsúzott: az Ave Mária után mesterére emlékezve elénekelte a magyar nép második himnuszát a Hazám, hazám kezdetű dalt a Bánk bán operából. A művészt Horesnyi Mónika kísérte zongorán.

Sárkány Kázmért 2014-ben ismerték meg többen a dombóvári egyesületből, amikor a Madéfalvi veszedelem 250. évfordulóján együtt utaztak Erdélybe. Dombóváron először szerepelt, a közel egy órában életútjának megismerése és az elhangzott dalok között vidám, közvetlen, színes egyéniséget ismerhetett meg a közönség.

Tsz-brigádvezetőből operaénekes

Sárkány Kázmér mezőgazdasági szakközépiskolát végzett Mohácson, és Hímesházán kezdett dolgozni az akkori termelőszövetkezetben brigádvezetőként. Mindig szívesen énekelt, és eldöntötte, hogy operaénekes lesz. A komlói zenetagozat után a katonaság alatt a Magyar Néphadsereg Művészegyüttesébe került. Húszas évei közepén jelentkezett a zeneakadémiára, ahol operaénekesi és énektanári diplomát szerzett. Így azóta azon kevés emberek közé tartozik, akik a hobbijukból élnek. Tanulva nagyapja példájából, aki mindig sopánkodott, hogy mit kellett volna az életében másképp tennie, ő úgy döntött, hogy inkább megpróbálja a zenei pályát. Még az is jobb, ha nem sikerül a felvételi, minthogy élete végéig azon bánkódjon, hogy meg sem próbálta. Elmesélte, hogy Budapesten, a Dózsa György úton abban a házban lakik, ahol Latabár Kálmán élt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában