rekonstrukció

2019.01.28. 19:10

Felújítják a bonyhádi Egyensúly szobrot

TEOL

Fotó: Máté Réka

Olvasónk jelezte, hogy eltűnt a helyéről – a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium közeléből, a Kossuth Lajos utcából – az Egyensúly szobor. Utánajártunk és kiderült: Bertalan Sándor alkotása jelenleg a Bonycom-Bonyhádi Közüzemi Nonprofit Kft. telephelyén van, mivel felújítják.

A műemlék az 1980-as években készült tölgyből. Az utóbbi időben már nagy problémát jelentett, hogy hangyák telepedtek meg benne, és roncsolták a faanyagot. Az alkotó fia, Bertalan Tamás időről időre kezelte hangyairtóval a szobrot, de hosszútávú megoldás nem született. Úgy tűnik, hogy ez most jött el az önkormányzat közreműködésével. Kozma Anikó, a műszaki osztály vezetője tudatta, jelenleg a faanyag beszerzése van folyamatban, amint az meglesz, Bertalan Tamás fogja helyreállítani a szobrot. Ő elmondta, hogy édesapja munkájának csak a gömb része marad az eredeti, a többi elemet le kell cserélni. Azt, hogy pontosan mikor kerülhet vissza a helyére a szobor, nem lehet tudni, de remélhetőleg a nyáron már újra a helyén találhatják majd a járókelők.

Fotó: Máté Réka

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában