elismerés

2019.01.23. 20:00

Már Kóta Díjjal menti az értéket Németh Tibor

A Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége Kóta Díjat adományozott Németh Tibornak. A Nagymányokon élő, Bonyhádon oktató pedagógus a magyar és hazai német zenekultúra szolgálatában végzett kiemelkedő pedagógusi munkásságáért kapta az elismerést.

Szeri Árpád

Fotó: Stix Mária

– Felmenőim németajkúak voltak – mondta el lapunknak Németh Tibor. – Nagymányokon, a családban, főleg a nagyszülők, németül beszéltek hozzám: értettem őket, bár jómagam általában már magyarul válaszoltam.

A családi indíttatásból következik a német koncertcitera iránti vonzódás. A díjhoz mellékelt oklevél méltatja a hangszer hagyományainak magas szintű előadóművészi ápolását is. Nem túlzás azt állítani, hogy Németh Tibor zenei munkásságának védjegye ez a különleges citera.

– Sajnos, ebből a hangszerből egyrészt eleve kevés van az országban, másrészt még kevesebb azok száma, akik játszanak rajta – folytatta a pedagógus.

– A hivatalos méltatásban elhangzott, hogy az országban egyedüli megszólaltatója vagyok, de szerencsére ez azért másképp van. Jelenleg éppen Budakeszin igyekeznek néhányan elsajátítani a fogásokat, segítségül engem kértek fel.

Nemrég Kismányokon, a német elhurcoltakra emlékező rendezvényen szólaltatta meg ezt a hangszert. Ugyanitt fellépett a bonyhádi német nemzetiségi kórus. A csapatnak Németh Tibor a karvezetője. Ebből a szemszögből is meg tudja tehát ítélni, hogy a német kultúra ápolása, művelése terén milyen feltételrendszerrel kell számolni.

– Az egészen bizonyos, hogy van értelme és eredménye a német kultúra ápolásának – jelentette ki. – Saját példám is azt erősíti, hogy ez a terület még számos kiaknázatlan kinccsel rendelkezik. Kórusaimmal és a duóval gyakorta fellépünk németországi közönség előtt: ekkor tapasztaljuk azt, hogy amit mi képviselünk, az már arrafelé különlegesség. Az általam gyűjtött dalokat ott kevésbé ismerik. Ezért mondhatom, hogy értékmentést végzünk. Sőt, ennél is többet. A díjátadón egy felvidéki származású, ugyancsak Kóta Díjas szakember odajött hozzám, és elmesélte: amikor felcsendült a citera, könnybe lábadt a szeme, mert nagyapja jutott az eszébe, aki szintén játszott ezen a hangszeren. Ami pedig az utánpótlást illeti? Vannak szép eredményeink és léteznek munkánkat nehezítő körülmények is. Ám velem együtt vagyunk még jó páran, akik azon igyekeznek, hogy a jövőre nézve legyen megfelelő utánpótlás.

Nagy tapsot kapott a duó

A Kóta Díj átadása a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium dísztermében zajlott le, a Magyar Kultúra Napja alkalmából. A nemzetiségi kategóriában díjazottak közül Németh Tibor lépett fel az ugyanekkor tartott ünnepi hangversenyen, Stix Mária pedagógus kollégájával együtt, nagy sikert aratva.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában