tudomány és művészet

2019.02.19. 15:30

Vérerek és virágok festői összekapcsolása

Szeri Árpád

Fotó: Makovics Kornél

Művészet és tudomány. Vajon egymásnak ellentétei? Céljaikban, módszereikben, eredményeikben kizárják egymást? Ezt vallotta a XVII. század filozófiája. Ma már tudjuk, hogy ennek a felvetésnek majdhogynem az ellenkezője igaz.

Ezt bizonyította tegnap dr. Aknai Tamás előadása Szekszárdon, a Művészetek Házában. A művészettörténész egyszerre lenyűgöző és megdöbbentő alkotások bemutatásával bizonyította, hogy a művészet és a tudomány egyaránt az értelem ren­dező­tevékenysége. A két terület pedig számos ponton kapcsolódik egymáshoz. Minden műtárgy óhatatlanul közvetíti az adott civilizáció, kultúra minőségét és fejlettségi szintjét.

Az egyiptomi piramisok nem épülhettek volna meg rabszolgák, emelő szerkezetek és a gördülő ellenállás ismerete nélkül. Ezek a máig létező, világ csodáinak számító síremlékek tehát máris képet adnak a kor társadalmi, gyakorlati technológiai és elméleti fizikai ismereteiről. De ugyanezt az összefüggést ismerhetjük fel a Parthenon frízei­nél vagy a középkori katedrálisoknál.

Napjainkra térve dr. Aknai Tamás egyebek mellett a molekuláris biológiát, a géntechnológiát említette mint olyan tudományágat, mely bizonyos szinten leképeződik a művészetben is. A kortárs piktúra ihletet merít az orvostudomány poszteres előadásaiból, s immár tanúi lehetünk a bonctan és a művészet egymásra találásának is. Mi ennek a sokak számára szélsőségesnek tűnő világ­ábrázolásnak a kiváltó oka? Dr. Aknai Tamás szerint az emberi viszonyok egyre bonyolultabb mivolta óhatatlanul a biológiai lét felé tereli a művészetet is.

Az előadóról

Aknai Tamás Budapesten született 1945-ben. 1963 és 1968 között az ELTE művészettörténet szakán, 1972–től egy éven át Berlinben tanult. 1970 és 1982 között a Janus Pannonius Múzeumban muzeológus és művészettörténész volt. 1982 és 1984 között a JATE történelem tanszékén tanított. 2000-től öt éven át a PTE Művészeti Karának dékánja volt. 2002 óta egyetemi tanár. Az Amszterdami Egyetem és az Indianai Egyetem vendégprofesszora.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában