népzene

2019.03.13. 09:30

Ismert együttesektől tanulhatnak a kezdő és haladó muzsikusok

Budavári Kata

Fotó: Beküldött kép

A népzenéről és a néptáncról szól három hétvége is a MedithOn Egyesület szervezésében. Mint azt Siklósi Krisztián vezetőtől megtudtuk, a Csoóri Sándor-program révén az első alkalmat március 16-án és 17-én tartják Bonyhádon, a művelődési központban.

Eredetileg Medinára tervezték az eseményt, de az ottani beruházások, építkezések miatt új helyszínt kellett keresni. A lényeg viszont nem változott: ismert, népzenét játszó zenekaroktól tanulhatnak kezdő és haladó népzenészek magyarpalatkai dallamokat, illetve tánctanárt is hívnak ezekre a hétvégékre. Először a Tükrös zenekar lesz a vendég, amely este nyolctól koncertet is ad. Az ezt követő táncházban a Csurgó zenekar zenél.

Ördöngösfüzesi táncokat Vass Oszkártól és Vassné Papp Viktóriától tanulhatnak az érdeklődők, azok is, akik még sosem próbálkoztak a néptánccal.

Május 18-án és 19-én Virágvölgyi Márta és zenekara vajdaszentiványi muzsikát tanít az érdeklődőknek, ezt követően táncot Kirch Zoltán és Kirchné Podpácz Beáta oktat.

Június 15-én és 16-án a Dűvő zenekar szászcsávási zenével ismerteti meg hallgatóságát, magyar és cigány táncokat Kiss Istvántól és feleségétől tanulhatnak a táncház résztvevői. Siklósi Krisztián, akit a Csurgó zenekar vezetőjeként ismer mindenki azt is elmondta, hogy az együttes a Halmos Béla programban öt iskolában tart erdélyi népzenei koncerteket felsősöknek.

A zenekarvezető hangsúlyozta, változatlanul fontosnak tartják, hogy sokakhoz eljuttassák a népzenét és életben tartsák a táncházmozgalmat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában