Minorits Jánosné

2019.03.02. 18:10

Lassan születő, míves alkotás a rojt

Wessely Gábor

A népi mesterségekkel még viszonylag sokan foglalkoztak a hatvanas-hetvenes-nyolcvanas években. Minorits Jánosné népi iparművész végigdolgozta azt az időszakot is. Máig aktív.

Az őcsényi asszony szövőként tevékenykedett 1959-től húsz éven keresztül. Aztán elmélyedt a viselet- és fejdíszkészítés, illetve a rojt- vagy ahogy szívesebben nevezi, a díszrost-kötés rejtelmeiben. Ezt oktatja is, jelenleg Pörbölyön.

Hatvanórás tanfolyamot tart, a Tolna Megyei Népművészeti Egyesület szervezésében, a Csoóri-alap támogatásával. Selyemfonálból, sárközi kötényekhez készítenek szegélyt: szíveset, vitorlást, halpikkelyest. A színt gondosan kell megválasztani, a népi hagyományok szem előtt tartásával. Odafigyelést igénylő, tévesztést nem tűrő és lassan megszülető alkotás ez. A résztvevők többsége ezért nem a klikkelős korosztályból való. Egy kétméteres, gondosan rojtozott kötényszegély körülbelül 2,5 napi fizikai és szellemi munka eredménye.

Az elkészült díszrojtokat várhatóan kiállítják az év közepén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában