a sorsvetés ünnepe

2019.03.27. 15:20

Purimi koncertet rendeztek sztárokkal

Brunner Mónika

Fotó: Mártonfai Dénes

„Ha én gazdag lennék...” címmel tartották meg a Purimi gálakoncertet tegnap este ismert, neves sztárokkal a Szekszárdi Magyar–Izraeli Baráti Társaság és a Babits Mihály Kulturális Központ közös szervezésében.

Fellépett Bíró Eszter énekesnő, Darvas Ferenc zeneszerző, zongorista, Falusi Mariann dzsesszénekes, Koltai Róbert színművész és Nógrádi Gergely operaénekes, kántor.

A zsidó naptár szerint ádár hónap 14. napján, az előző napnyugtától az aznapi első három csillag megjelenéséig – a Gergely-naptár szerint idén március 21-én – tartják a purimot, az ószövetségi eredetű tavaszünnepet. A zsidók arra emlékeznek, hogy Eszter, Ahasvérus (I. Xerxész) perzsa király zsidó származású felesége megakadályozta, hogy a király főminisztere, Hámán lemészároltassa a Perzsiában élő zsidókat. A bibliai történet szerint Hámánnak naponta vetettek sorsot, így választotta ki az időpontot, hogy melyik nap kedvező a terv véghezvitelére, innen az ünnep neve. A „púr” sorsvetést jelent, ennek többesszáma a purim.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában