népzene

2019.03.06. 17:30

Szekszárdon ismét szárnyra kapott a Cinegemadár

A „Tiszán innen, Dunán túl” Népdaléneklési Versenyen folytathatják, illetve a Szekszárdi Szüreti Napokon mutatkozhatnak be a „Cinegemadár” Tolna Megyei Népzenei Verseny legjobbjai.

Hanol Erzsébet

Fotó: Makovics Kornél

Megtartották a Bogár István emlékére rendezett „Cinegemadár” Tolna Megyei Népzenei Verseny első elődöntőjét Szekszárdon, a Babits Mihály Kulturális Központban. Zsikó Zoltán igazgató, zsűritag emlékeztetett rá, hogy a verseny, majd később a mozgalom a kilencvenes évek első felében indult és sok-sok évi kihagyás után tavaly hívta ismét életre az intézmény. Mesterképzéseket is hirdettek, amelyeken bárki részt vehetett, akit érdekel a népzene, a népdaléneklés. Az oktatásokat a Zeneakadémia tanárai és a Magyar Kórusok Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetségének munkatársai tartották. Zsikó Zoltán bízik benne, hogy a sok munka eredménye már az idei versenyen megmutatkozik, és az előző évinél is magasabb színvonalú előadásokat hallhatnak.

A versenyfelhívásra megyénk huszonhat településéről harminc egyéni énekes és huszonhét csoport jelentkezett, ami összesen 317 résztvevőt jelent a gyerekektől az idősebb korosztályig. A szekszárdi elődöntőben negyvenkét nevező állt zsűri elé, szombaton Tamásiban pedig a mezőny másik felét hallgatják meg. A Cinegemadár két elődöntőjében legjobban szerepelt versenyzőket a zsűri továbbjuttatja a verseny döntőjébe, melyet 2019. április 6-án rendeznek Szekszárdon. A döntőben legsikeresebb 18 év alatti énekes szólisták és énekegyüttesek a „Tiszán innen, Dunán túl” Népdaléneklési Versenyen képviselhetik Tolna megyét, a legjobban szereplő felnőtt énekesek, éneklő csoportok és hangszeresek pedig a Szekszárdi Szüreti Napokon, a „Cinegemadár” Népzenei Gálán mutathatják be műsorukat.

Zsikó Zoltán mellett Birinyi József népzenész, a KÓTA társelnöke, Szabadi Mihály koreográfus, néprajzkutató, Matókné Kapási Julianna, a Bartina Néptánc Egyesület művészeti vezetője és Zsikó Zsuzsanna népdalénekes alkotja a zsűrit. Az elnök Vakler Anna, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára, a Népi Ének Tanszak szakirány vezetője.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában