hagyományőrzés

2019.04.29. 09:30

Élettel teltek meg a tájházak

A paraszti kultúra sokszínűségét mutatták meg a programok.

Balázs László

Fotó: Mártonfai Dénes

Több megyei településen is színes programokkal várták az érdeklődőket a hetedik alkalommal lebonyolított Tájházak Napján.

Bogyiszlón, Kismányokon, Decsen, Sárpilisen és Váralján olyan összejöveteleket tartottak, amelyek a szűkebb környezet hagyományait újszerű módon tárták a közönség elé, és kötődnek a tavaszi időszakhoz. Emellett ráirányították a figyelmet a műemlékek, gyűjtemények sérülékenységére. A hétvége remek lehetőség volt arra is, hogy a résztvevők megismerjék miliőjük vagy távolabbi vidékek egykori életmódját, paraszti kultúráját, és figyeljenek mindarra, ami a hagyományos tudásból hasznosítható, újra élhető mai világunkban is.

Bogyiszlón kézműves foglalkozások, tárlatvezetés, tájjellegű ételek készítése és kóstolása, helyi termék bemutató várta az érdeklődőket. Sárpilisen a Sárköz Természetjáró Egyesület magbörzét tartott, Juhász Józsefné a hagyományos kosárfonás alapjait mutatta meg. A Tüskerózsa Dalkörrel sárközi népdalok közös éneklésére nyílt lehetőség. Szabó Mónika, tájházvezető mindkét napon tárlatvezetést tartott.

Bogyiszlón tájjellegű ételekkel várták az érdeklődőket. Fotó: Mártonfai Dénes

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában