"ma menyasszony..."

2019.04.25. 12:30

Régi lakodalmakat idéztek fel

Hanol Erzsébet

Fotó: Beküldött fotó

„Ma menyasszony, holnap asszony, holnapután komámasszony!” címmel rendeztek a madocsai Ifjúsági Házban régi lakodalmas hagyományokat bemutató délutánt a közelmúltban. Az érdeklődőket Borzavári Róza és zenésztársai várták. A programra nemcsak a faluból, hanem Bölcskéről, Dunakömlődről, Dunaújvárosból és Budapestről is fogadtak vendégeket. A rendezvény a Nemzeti Kulturális Alap Halmos Béla programjának keretében valósult meg.

Előbb népzenés, játékos formában elevenítették fel a régi idők madocsai lakodalmas szokásait a résztvevők. Menyasszonyt, vőlegényt választottak maguk közül, és felidézték a készülődést, a kikérőt, a lakodalmas menetet, a templomi szertartást, a lakomát és a mulatozást. Eztán az idősebbek meséltek az általuk megélt lagzikról, illetve a gyerekek a kiállított fényképek és ruhák révén is láthatták, mennyit változtak a szokások.

A vendégszeretet azonban állandó, így rostélyos kaláccsal, hajtott lepénnyel és kakaós-mazsolás kaláccsal kínálták a megjelenteket. De a nótázás és a mulatozás sem maradhatott el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában