Maréknyi föld a temetőből

2019.07.11. 14:00

A bukovinai székelyek életét mutatja be a néprajzi tábor

Szeri Árpád

20190708 ,Kismányok , Kismányokon a mai nappal megkezdődött az egy hetes néprajzi tábor. fotós: Makovics Kornél Tolnai Népújság

Fotó: Makovics Kornél

A Székely Porta alapkövét két éve rakták le Kismányokon. Tavaly ősszel fel is avatták az épületet, melyben hétfő óta fiatalok tanyáznak. Az általános és középiskolás diákok a Bukovinai Székelyek Országos Szövetsége XXX. néprajzi táborának lakói. A közel harminc ifjú vendéget Illés Tibor, a BSZOSZ elnöke és Lőrincz Etel elnökségi tag, táborvezető köszöntötte a megnyitón.

– A diákok szombatig maradnak a településen – mondta Illés Tibor. – A rendelkezésre álló hat nap alatt igyekszünk a bukovinai székely élet és kultúra minél több részletével, érdekességével, különlegességével megismertetni a táborlakókat. Ennek a törekvésnek a jegyében zajlott le tegnap Lőrincz Gergely és Salamon Gáspár beszélgetése a fiatalokkal. Főleg az életmódról és a nyelvezetről esett szó. Már megkezdték a munkát a fafaragók is, miután a tábor zárásáig szeretnénk elkészíteni egy székelykaput.

Illés Tibor egy, a maga nemében páratlan kegyeleti eseményre is felhívta a figyelmet. Többedmagával együtt a közelmúltban Bukovinában járt, s öt volt székely falu temetőjéből egy-egy marék földet hozott magával. Ez a föld kerül pénteken délután, a szentmisét követően öt kereszt tövébe Kismányokon. Ezen a napon, ugyancsak délután a megyéből elszármazott Fábián Éva ad elő istenes énekeket.

– Bízunk abban, hogy a ma még köztünk lévő, régi öregek által birtokolt tudás nemcsak felgyújtja a fiatalok képzeletét, de valamilyen szinten át is öröklődik, és egyúttal életre szólóan gazdagítja őket – fejezte ki reményét az elnök. – Azt nem tudjuk, mi lesz évtizedek múlva: de azt tudjuk, hogy ma még sikerrel járhat ez a küldetés. Ennek a missziónak egyik fontos eszköze ez a néprajzi tábor.

Burjánnal is lehet gyapjút festeni

Kedden, Szemcsuk István vezetésével folytatódott a székely kapu faragás. A szerda megédesítette a hetet, hiszen a táborlakók lekvárfőzésben bizonyíthatták tudásukat. Ebéd után Kelemen Csilla a bukovinai csipkével ismertette meg az érdeklődőket. Ma a diákok gyapjút festenek burjánnal, majd gyógy– és fűszer növényeket gyűjtenek. Pénteken zajlik le a föld elhelyezés, az estét ének és tánc zárja. Szombaton több meghívott mesél bukovinai élményeiről, kora este pedig a táborlakók elköszönnek a Székely Portától.

Borítóképünkön a harmincadik néprajzi tábor résztvevői láthatók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában