búcsúnap

2019.08.19. 09:30

A pécsi püspök szentelte meg a felújított plébániaépületet

Wessely Gábor

A plébánia három funkciónak kell, hogy megfeleljen. Működjön egyházi hivatalként, adjon helyet közösségi rendezvényeknek és biztosítson megfelelő elhelyezést, lakhatást a plébánosnak. Udvardy György pécsi püspök mondta ezt szombaton Tolnán, ahol megszentelte a százmillióból felújított plébániaépületet. (A püspök augusztus 31-én foglalja el a veszprémi érseki széket, de amíg itt nincs kinevezett utódja, ezt az egyházmegyét is vezeti, mint apostoli kormányzó.) Ajándékcsomagokkal köszönték meg az építkezésben közreműködők munkáját, köztük a tervező házaspárét: Práger Máriáét és Lajtai Zoltánét.

A tolnai Nagyboldogasszony-templom búcsúnapján más programok is várták a híveket és az érdeklődőket. Kiállítás nyílt Oláh Erika zománcműves és Eisenmayer Jenő ötvös alkotásaiból. A művészeket és a közönséget az ismert művészetpártoló, Rühl Gizella köszöntötte. Ezt követően a püspök tartott előadást, Mária, az Eucharisztia asszonya címmel, majd ünnepi szentmisét mutatott be, több lelkipásztor – köztük Petkó Tamás szekszárdi, Rostás Jenő faddi és Ravasz Csaba tolnai plébános – közreműködésével. Szentbeszédében a főpap a Nagyboldogasszony, Mária töretlen hitét emelte ki, akit fia halála megrendített, de nem tört össze, mert tudta, hogy Isten ígérete, a feltámadás, az örök élet valósággá válik.

A közel háromszáz embert megmozgató rendezvénysorozat szeretetvendégséggel zárult a felújított plébánia szépen parkosított udvarán. A szervezésben részt vettek az egyházközségi tanácsadó testület, a helyi KÉSZ (Keresztény Értelmiségiek Szövetsége) és karitászcsoport tagjai.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában