A legjobbak között

2019.08.14. 17:30

Ambrusz Előd második lett a nemzetközi zongoraversenyen

Második helyezést ért el egy nívós nemzetközi zongoraversenyen a teveli Ambrusz Előd. A kölni tánc- és zeneművészeti egyetem másodéves hallgatóját a zsűri hosszas vitája után egy nála nyolc évvel idősebb fiatalember előzte meg.

Venter Mariann

Fotó: Beküldött kép

A nemzetközi versenyen előadott Cisz moll Prelúdium és Fúga Bach a legnehezebb darabok közé tartozik a „Das Wohltemperierte Klavier” kötet művei közül. A verseny napján Németországban megdőlt a hőségrekord, és Előd reggel érkezett meg Párizsból.

– Igazi kihívás volt ez a darab, és büszke vagyok rá, hogy sikerült hibátlanul eljátszani. Nagyon alaposan készültem erre a versenyre, az egyetemen kezdtem, aztán kiutaztam Párizsba, ahol tanárom irányításával napi hat órán át gyakoroltam. Az elért eredményt fontos állomásnak tekintem a célomhoz vezető úton – mondja Ambrusz Előd.

A teveli fiatalember évfolyamának egyetlen diákja a zongora tanszakon. Hogy ennek mi az oka? Az, hogy a több mint háromszáz, világ minden tájáról érkezett jelentkező közül – akiket négy napon keresztül vizsgáztattak – egyedül őt vették fel.

– Az esélytelenek nyugalmával mentem el felvételizni annak idején a kölni egyetemre. A világranglistán a nyolcadik helyen áll ennek az egyetemnek a zenei képzése, Európa legnagyobb zeneművészeti egyeteme. Rahmanyinov, Haydn, Bach és Schumann műveket játszottam a felvételin, ezek a művek időben és stílusban is széles skálát ölelnek fel. Amikor kihirdették az eredményt, el sem mertem hinni – mondja Előd.

Tanára, a francia Florence Millet, ismert és elismert zongoraművész. Mint mondja, szerencsésnek tartja magát, mert a mesterével hamar megtalálták a közös hangot, és a fenti eredmény jól jelzi, hogy a közös munka eredményes. Általában úgy dolgoznak együtt, hogy Előd megtanul egy darabot, majd előadja professzorának, aki segít tökéletesíteni, és abban is, hogy a fiatal zongoraművész megcsillogtathassa egyedi felfogását, technikai tudását.

A felvételi után, a meglepetés elmúltával tudatosan kezdett készülni az egyetemi évekre. Például azonnal munkát keresett magának, hogy fedezni tudja a tanulás költségeit. Első évben zongorát tanított, és keresetkiegészítésként egy ruházati üzletben dolgozott, mint pénztári asszisztens. Amikor azonban egyre több lett a verseny és a fellépés, egyre nehezebb volt állandó munkát találnia. Jelenleg a német államtól kap egy félig ösztöndíj, félig diákhitel jellegű támogatást és emellett tanít, így tartja el magát.

Amikor megkapta az első játékzongorát, eldőlt a sorsa

Ambrusz Előd 1998-ban született Bonyhádon, tizennégy éves koráig Tevelen élt, ott jár általános iskolába, majd a bonyhádi Petőfi gimnáziumban két évet tanult, ezt követően a budapesti Szent István király zeneművészeti szakgimnáziumban tett érettségi vizsgát. Még egészen kicsi gyermek volt, amikor a szülei felfigyeltek kivételes ritmusérzékére. Kapott egy kis játék zongorát, és onnan nem volt megállás.

Most egy rangos nemzetközi verseny legfiatalabb díjazottjaként koncertzongorista pályára készül. Nincs kiemelten kedvenc szerzője, de szívesen játssza Chopin, Rahmanyinov és Bartók zenéjét. Fiatal kora ellenére komoly és határozott elképzelése van a jövőt illetően. Hosszú távú terve a koncert­zongorista pálya, és úgy gondolja, ezt követően Magyarországra tér vissza. Rövidtávú terve pedig egy-egy koncert még ezen a nyáron Bonyhádon és Szekszárdon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában