népzene

2019.10.14. 07:00

Aranyeső hullott a nagymányoki elődöntőn

Szombaton lezajlott a XIII. Vass Lajos Népzenei Verseny nagymányoki elődöntője. A programban részt vevő csoportok és szólisták felkészültségét, előadásának magas színvonalát bizonyítja, hogy minden versenyző továbbjutott a középdöntőbe.

Foray Nándor

Fotó: Makovics Kornél

A Vass Lajos Népzenei Szövetség 1995-ben alakult azzal a céllal, hogy a népzene iránt elkötelezetten érdeklődő magánszemélyeket, közösségeket, művészeti csoportokat, valamint a terület szakembereit összefogja, tevékenységüket segítse, érdekeiket érvényesítse a magyar kulturális életben. A szövetség segíti a népzene bármely ágával foglalkozó művészeti csoportok, hagyományőrzéssel foglalkozó intézmények, magyar és határon túli együttesek, egyesületek egymás közötti kapcsolatának kiépítését, versenyeket, találkozókat, szakmai konferenciákat, táborokat, továbbképzéseket szervez és rendez. Az egyesület tagjának az ország tizenkilenc megyéjében és a határon túl közel nyolcszáz együttes és négyszáz szólista vallja magát.

A Hagyományos régiók, régiók hagyománya Népzenei Verseny tizenharmadik alkalommal indult útjára. Idén tavasszal és ősszel zajlanak az elődöntők, jövő tavasszal a középdöntők, 2020 novemberében rendezik a döntőt Budapesten. Az elődöntőkön arany fokozatot nyert versenyzők jutnak a középdöntőbe. Elődöntők az ország tizenöt vidéki helyszínén zajlanak. Nagymányokon tíz fellépő mutatkozott be a Nagymányoki Közművelődési Központban.

A Vass Lajos Népzenei Szövetség a Nemzeti Kulturális Alap, a Magyar Művészeti Akadémia, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Csoóri Sándor Alap, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és a Nemzeti Civil Alapprogram által kiírt pályázati lehetőségeket kihasználva működik és szervezi rendezvényeit.

Hét települést képviseltek az elődöntősök

Bemutatót adott a Nagymányoki Székely Népdalkör (Nagymányok), Hajdu Józsefné (Kéty), a Glück Auf Német Hagyományőrző Kórus (Nagymányok), Fekete-Sebestyén Ibolya (Kakasd), Straub Aliz (Mohács), a Sárpilisi Tüskerózsa Dalkör (Sárpilis), Jordáki Lászlóné (Kakasd), a Német Nemzetiségi Kórus (Kakasd), Biróné Csöglei Gabriella és Fazekas Bíborka Lilla (Hőgyész), a Völgység Népdalkör (Bonyhád).

A bemutatót ismeretterjesztő népzenei előadás követte Bukovinai székelyek Tolnában és a nagyvilágban címmel, amelyet Falkai Gyuláné, a Szövetség vezetőségi tagja tartott. Kora délután eredményhirdetés, szakmai értékelés volt a csoportvezetők, felkészítők részére.

Borítóképünkön a nagymányoki Glück Auf Kórus látható

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában