kitüntetés

2019.10.12. 20:00

Nem erre a pályára készült, de nem bánja, hogy így alakult

Ágostonné Béres Kornélia, a szekszárdi zeneiskola szakmai vezetője Közjóért kitüntető díjat kapott Szekszárd Város Napján. Azt mondja, az elismerést a kollégákkal és a növendékekkel végzett közös munka alapján érdemelte ki.

Budavári Kata

Fotó: Mártonfai Dénes

Ágostonné Béres Kornélia szakmai vezető szerint szerencsés helyzetben van a szekszárdi Liszt Ferenc zeneiskola. Tevékenysége egyaránt fontos a városnak, a tankerületnek, és partneri kapcsolatot ápolnak az oktatási és nevelési intézményekkel. – Nagyon jó a viszonyunk az óvodákkal és iskolákkal. – A Gyermeklánc óvodába minden évben visszatérünk, és azok a növendékek muzsikálnak, akik egykor ebbe az oviba jártak.

A Garay János Gimnáziumban pedig szintén szép szokás gyökerezett meg az Egy óra belőlünk címet viselő koncertekkel, de a Helikoni Ünnepségek is egyformán fontos erőpróbát jelentenek a gimnáziumnak és a zeneiskolának – mondja Ágostonné Béres Kornélia. Úgy véli, a művészeti tagintézményt köti a Liszt-hagyomány, az itt tanulók és tanítók rendszeresen magas színvonalú művészi produkciókkal állnak a közönség elé.

A szakmai vezető arról is beszélt, sokat kell dolgozniuk, hiszen jelentős a konkurencia, az egész napos iskola után a gyerekek számtalan lehetőség, különóra közül választhatnak. Úgy tűnik azonban, sok szülő gondolja úgy, hogy a zene hozzátartozik az általános műveltséghez. Időről időre pedig egy-egy tehetség is bontogatja szárnyait a zeneiskolában dolgozók keze alatt.

Ágostonné Béres Kornélia, vagy ahogy a gyerekek szólítják, Kori néni szerint azonban talán ennél is fontosabb, hogy a növendékek zeneszerető felnőttekké váljanak.

Fuvolatanárként a múlt tanév végén három végzős diáktól búcsúzott, hiszen mindhárman egyetemen tanulnak tovább. Augusztusban aztán azzal jelentkeztek a fiatalok, hogy jó volna valamilyen úton-módon továbbra is Kori néni útmutatásai segítségével fuvolázni. – Nagyon szeretek tanítani. És igen, rossz, hogy egy tíz-tizenegy éves tanár-diák kapcsolatot azért kell lezárni, mert a gyerekeknek el kell menni. Előfordult már viszont, hogy az egykori tanítvány a csemetéjét hozta fuvolázni – mesélte.

Béres Kornélia egyébként gyermekkorában, amikor felvételizni kellett a kaposvári zeneiskolába, megmondta, hogy őt csak és kizárólag a fuvola érdekli. Felvették, és olyan, egy életre meghatározó, nagy tanáregyéniségek tanították, mint a Csupor házaspár. Érdekes, hogy nem készült zenei pályára, ám bekerült egy országos verseny döntőjébe, így az utolsó pillanatban eldöntötte, hogy felvételizik Pécsre. Itt járt művészeti szakközépiskolába, majd főiskolára, ahol azt mondja, nem csupán tanították, hanem nevelték is őket. Zenészként aztán a saját döntése volt, hogy inkább tanít, hiszen családot szeretett volna.

Az élet azonban kárpótolta, hiszen amikor Szekszárdra került, egyik első tanítványa volt például Töttős-Erős Edina, aki szintén bejutott országos versenyre. Ő és Hepp Andrea szintén a zenei pálya mellett döntöttek. Ezen túl Ágostonné Béres Kornélia közreműködője volt a Szekszárdi Jazz Kvartett lemezeinek, koncertjeinek, több ízben szerepelt a Deutsche Büh­ne Ungarn társulatával, és felejthetetlen fellépései voltak például Lányi Péterrel.

Megfér egymással a zene és a Word

Ágostonné Béres Kornélia Kaposváron született. Pályája alatt volt fuvolatanár, tanszakvezető és jelenleg tagintézmény-vezetője az iskolának. Mesterpedagógus, tanfelügyeleti- és pedagógusminősítési szakértő, fuvolaművész, évtizedek óta aktív résztvevője Szekszárd zenei életének, és évekig muzsikált együtt Környei Miklós zenetanárral. Arra a kérdésre, hogy egy zenész miként viszonyul a papírmunkához, elmondta, ma már jobbára számítógéppel dolgoznak a vezetők. Egy mérnök férjjel, egy programozó és egy elméleti matematikusnak készülő gyermekkel pedig nem csoda, hogy el kellett mélyülnie egy egészen más területen is. Volt olyan karácsony, hogy Word, máskor Excel könyvet kért ajándékba a gyermekeitől, mert mint mondja, muszáj lépést tartani a világgal.

Borítókép: Ágostonné Béres Kornélia Ács Rezső polgármestertől vette át az elismerést az ünnepi közgyűlésen

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában