Megyei Múzeum

2019.11.07. 15:15

Árpád-kori templomot ástak ki a régészek

Foray Nándor

Forrás: Shutterstock

Tudományos találkozások a múzeumban címmel rendezett előadás-sorozatot a Wosinsky Mór Megyei Múzeum a magyar tudomány ünnepe kapcsán hétfőn. Az érdeklődők muzeológusok előadását hallgathatták meg a múzeumi könyvtárban megtartott telt házas programon.

A tudományos bemutatók sorát dr. K. Németh András PhD régész főmuzeológus, tudományos titkár nyitotta, aki Kisszékely középkori templomának feltárása címmel tartott előadást, amelyet diavetítésekkel szemléltetett. Friss, 2019-es kutatás eredményeit ismertette az ásatást vezető régész. Egy Árpád-kori templom maradványait tárták fel Kisszékelyben az év folyamán. Az ásatást a Wosinsky Mór Megyei Múzeum munkatársai végezték a Kisszékelyi Kulturális Egyesület kezdeményezésére.

A templom a 13. században épülhetett, Szent György római kori katona és keresztény vértanú tiszteletére. Először az 1330-as évek pápai tizedjegyzéke említi. Az idei kutatáson felszínre hozták az Árpád-kori alapokat és a falak némi maradványát. A templom nem egyszínű volt, belső falait vörös és sárga festékkel díszítették, mondta el dr. K. Németh András.

Érmek kerültek elő már III. Béla magyar király és Mária Terézia idejéből is. Gyűrűket, csatokat, rézlemezeket, kereszteket is találtak a helyszínen.

Kisszékely Tolna megyében, a Tamási járásban elhelyezkedő község, nem messze Simontornyától. 1220-ban már említették írásban. A kisszékelyi magyarság ritka szerencsés módon vészelte át a török hódítást, és meg tudta tartani vallását. A 18. század közepén helyreállították, felújították, kibővítették a templomot. Egészen a 19. századig használták, amikor is újat építettek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában