Freund Antal

2019.11.03. 18:30

Ránéz, és meglátja a kőben az alkotást

Wessely Gábor

Fotó: Beküldött kép

Az év második fele szép sikereket hozott Freund Antalnak. Három rangos kiállításra is beválogatták a szekszárdi szobrász alkotásait. A MAOE (Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete) tagja, de ez nem jelenti azt, hogy automatikusan közönség elé kerülhetnek a felhívásokra beküldött munkái. Egy belső zsűrizésen is át kell menniük. Érzékeltetésül: a nyári, vörösberényi tárlatra beadott hétszáz alkotásból, mindössze hetvenet állítottak ki. Köztük Freund Antaltól a Kakas (Le coq) című művet.

Szegeden, a Reök-palotában, október 5-től november 17-ig látogatható az a tárlat, melyen kortárs képzőművészeti alkotásokról készült fotókat nézhetnek meg az érdeklődők. Ezen a szekszárdi szobrász Dimenziókapu című műve látható. Még egy Tolna megyei alkotó munkája tekinthető meg ott: a simontornyai Könyv Katától a Sírás után (After crying).

Budapesten, a Stefánia Palotában, illetve annak parkjában, október 8-tól március 15-ig várja kortárs kiállítás a közönséget. Az anyagban Freund Antal két szobra is helyet kapott: a Rekviem a lovakért és a Dimenzió-konstelláció. Azt mondja: roppant egyszerű a szobrász dolga, ránéz a kőre, meglátja benne az alkotást, és lekaparja róla a fölösleget. Ez a lekaparás néha két-három nap alatt megvan, de volt olyan szobra is, amelyiken egy évig dolgozott.

Figyeli a pályázatokat, s ha van az adott témakörnek megfelelő alkotása, jelentkezik. Művei eddig hetvenhárom kiállításon szerepeltek, Szekszárdtól Párizsig. Letisztult formavilágú, igényes szobraiból a közeljövőben szeretne életmű-kiállítást rendezni a tolnai megyeszékhelyen.

Borítókép: Freund Antal a szegedi kiállításon

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában