hangverseny

2019.12.02. 15:15

Az evangélikus templomban szólt az ének

TN

Fotó: Mártonfai Dénes

Közel másfél évtizede szervez Protestáns-napi hangversenyeket a megyeszékhely evangélikus templomában a Szekszárdi Gárdonyi Zoltán Református Együttes. A nemrégiben megtartott koncert az Országos Protestáns Napok kiemelt rendezvénye volt.

Az együttes az ünnepi alkalomra vendéget is hívott. A református Miss-Sió Kórus Medináról érkezett, az énekkar művészeti vezetője Sáfrányné Szabó Tünde. Műsoruk után, az áhítatra készülve az olasz barokk zeneszerző, hegedűművész és legendás hegedűtanár, Giuseppe Tartini: Concerto című művéből az 1. tételt hallottuk, klarinéton játszott Kedves Benedek, a Garay- gimnázium diákja. Ezután igét olvasott, és áhítattal szolgált Balázsi Zoltán nyugalmazott református lelkipásztor.

Ezt követően Johann Sebastian Bach: Máté passió című művéből énekelt egy részletet Tillai Csilla, majd következett a Gárdonyi Együttes műsora. A negyedszázada működő egyházi énekkart Lemle Zoltán református lelkipásztor alapította. Örömmondó békekövetként szolgáljanak Tolna megye református gyülekezeteiben – ez vezérelte őket megalakulásuk kezdetén és teszik ezt mind a mai napig. Az énekkar a megszólaló dicséret- és zsoltár-feldolgozásokkal emlékezett a reformációra. Hugo Distler, Bárdos Lajos, Cesar Frank, Bedrich Smetana, Szokolay Sándor kórusművei hangzottak el előadásukban. A koncert műsorközlője Németh Judit előadóművész volt. Vezényelt az alapító karnagy, Naszladi Judit, közreműködött Lozsányi Tamás orgonaművész. A hangverseny zárásaként a két református énekkar előadásában az „Isten visz majd tovább” kezdetű kórusmű hangzott el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában