oklevél

2019.12.09. 14:00

Előkerült a város nevét elsőként említő oklevél

„Monasterium de Felduar 1199 – 2019” címmel nyílt fotókiállítás advent első vasárnapján a dunaföldvári evangélikus templomban.

Hanol Erzsébet

20191207 Návay Ákos fotósnak nyílt kiállítása Dunaföldváron A kezében egy oklevelet tart, amelyben először említik meg Dunaföldvárt, és amelyre hosszas nyomozás után bukkant rá Beküldött fotó Tolnai Népúság

Fotó: Beküldött fotó

– A város, ahogy én látom – mondta a fényképekről készítőjük, Návay Ákos. A címválasztás kapcsán pedig elárulta, hogy a Monasterium de Felduar, vagyis a földvári monostor a település első írásos említése 1199-ből. Ezzel azután találkozott, hogy november közepén az evangélikus közösséggel döntöttek a várost bemutató kiállításról, és olvasni kezdett Dunaföldvárról. – Mindjárt tudtam, hogy ez lesz a kiállítás címe, és az is egyértelművé vált, hogy az oklevélnek ott kell lennie a kiállított képek között – tette hozzá.

Ezzel azonban egy fordulatos és izgalmas kutatómunka vette kezdetét. Návay Ákos azt remélte, hogy a Városi Könyvtárban lévő két tanulmánykötet valamelyikében megleli az oklevél másolatát, ám nem így lett, és pontos hivatkozást sem talált az említett adatok eredetéről. Mint mondta, tudja, hogy ma egy kutatónak jóval könnyebb dolga van, mint akár csak 10-20 évvel ez előtt, hiszen a telefon, még inkább az elektronikus levél és a digitalizált adatok nagyban megkönnyítik a munkát. De a kitartás, ahogy akkor, úgy ma is előny.

Návay Ákos első lépésként felhívta a Nemzeti Levéltárat, ahol útbaigazítást és biztatást is kapott, hogy az oklevél nagy valószínűséggel a Hungaricana Közgyűjteményi portálon megtalálható. Ám ott hiába kereste. Tovább bújta a világhálót, közben további sűrű telefonhívások és levélváltások következtek a Tolna Megyei Levéltár főlevéltárosával, Maul-Link Dórával, valamint a Debreceni Egyetem Magyar Nyelvtudományi Tanszék tanárával, dr. Hoffmann Istvánnal, akik eljutottak egy bizonyos kutatási pontig, de az oklevél hollétét nem sikerült meghatározni.

– Ekkor újabb segítségkérő, de ezúttal sorsfordító elektronikus levelet írtam az Országos Levéltárba, ahonnan hamarosan válasz érkezett dr. Rácz György főlevéltárostól. Segítő szándékát nem tudom eléggé megköszönni, valamint kollégáiét, akik szintén bekapcsolódtak a keresésbe – hangsúlyozta Návay Ákos. A megnyitó hetében azonban még mindig rejtély volt, hogy hol lehet az oklevél. Három nappal az esemény előtt érkezett egy levél dr. Rácz Györgytől, amelyben azt írta, az oklevél elvileg megvan, de a mikrofilmről kinagyított képet még keresik. A kutatás végül sikerrel járt. A kiállítás múlt vasárnap nyílt meg, az oklevélről pénteken készülhetett el a fotó, amelyet csak a megnyitón pillanthatott meg a közönség.

Návay Ákos köszönetet mondott a kutatáshoz nyújtott szakmai segítségért, illetve a dunaföldvári evangélikus közösségnek, élükön Molnár Iván lelkésszel, a nyitottságukért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában